Nieuws Nieuwsbericht

1 augustus Wereld Longkankerdag

Vandaag vragen wij extra aandacht voor longkanker

De cijfers liegen er niet om. Longkanker staat op nummer vier van de top vijf meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Als je kijkt naar de vorm van kanker waar de meeste mensen aan overlijden in Nederland, dan staat longkanker zelfs op nummer één.

Roken is de grootste veroorzaker van longkanker. Iemand die dagelijks aandacht vraagt voor hulp bij stoppen met roken en het voorkomen dat mensen gaan roken is Wanda de Kanter. Wanda is longarts in het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Ze is voorzitter van Stichting Rookpreventie Jeugd en lid van de specialistenadviesraad van patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. Het meest bekend is ze misschien wel van de rechtszaak tegen de tabaksindustrie die ze samen met Anne Marie van Veen, die zelf longkanker heeft, aanspande.

Voor haar uitzonderlijke inzet rondom longkanker in de media ontvangt Wanda de GLCC Journalism Award 2018. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt en is dit jaar door de patiëntenadviesraad van Longkanker Nederland aan longarts De Kanter toegekend. Op zaterdag 3 november zal de award worden uitgereikt op de landelijke dag voor patiënten met longkanker en hun familie in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Deze dag zal bestaan uit presentaties, workshops en ontspanning.

Het stigma rond longkanker bestaat nog steeds. De gedachte leeft dat als je longkanker hebt, dat je dat zelf veroorzaakt hebt, omdat je gerookt hebt. Het is goed om te weten dat niet alle vormen van longkanker door roken ontstaan. Je kunt ook een verandering in je DNA krijgen waardoor longkanker ontstaat. En als je wel gerookt hebt, verdien je dan longkanker? Roken is zeer verslavend. Laten we er dan ook voor zorgen dat er nog meer rookvrije ruimtes in Nederland ontstaat. Daar pleiten we graag voor in samenwerking met Alliantie Nederland Rookvrij. En zo lang er longkanker bestaat, is Longkanker Nederland er. Patiënten kunnen bij ons terecht voor informatie, kunnen met elkaar in contact komen via Facebookgroepen en we organiseren bijeenkomsten. Met patiënten denken wij mee hoe de zorg voor patiënten beter kan. In november, de longkankermaand, verschijnt onze visie op hoe longkankerzorg eruit zou moeten zien in Nederland. Longkankerzorg is specialistische zorg die alleen geleverd zou mogen worden in ziekenhuizen waarin aantoonbaar voldoende kennis en kunde in huis is. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel, dat is heel mooi, maar vraagt ook veel van longartsen. Wij gaan voor longartsen die zich specifiek aan longkanker committeren en één laagdrempelig toegankelijke contactpersoon voor de patiënt.