Nieuws Nieuwsbericht

Advocaat: Volgende week besluit OM over zaak tegen tabaksindustrie

Het besluit of er een strafzaak komt tegen de tabaksindustrie, wordt binnenkort genomen door het Openbaar Ministerie (OM).

,,Volgende week donderdag 22 februari horen wij om 10.00 uur wat het OM gaat doen. Erna beleggen we een persconferentie”, zegt advocaat Bénédicte Ficq.

Ficq deed tussen september 2016 en nu, namens patiënten, ziekenhuizen en andere organisaties, al meer dan twintig keer aangifte tegen de tabaksindustrie. De tabaksproducenten zouden meer schadelijke stoffen in de sigaret doen dan is toegestaan en daarmee de consument bewust schade toebrengen. Ficq doet keer op keer, steeds namens nieuwe aangevers, aangifte van zware mishandeling die de dood tot gevolg heeft.

Immense steun

Ficq legt uit dat deze steunbetuigingen belangrijk zijn en juridisch gewicht in de schaal leggen. ,,Ik heb namens deze partijen aangifte gedaan. Het zegt iets over de immense steun vanuit de samenleving. Om die reden is het inhoudelijk relevant.” Ficq publiceert binnenkort de geactualiseerde lijst van partijen die de aangifte steunen.

Vandaag lieten huisartsen, tandartsen en sociaal geneeskundigen weten de aangifte tegen de tabaksproducenten te steunen. ,,Roken is de belangrijkste enkelvoudige verklaring van gezondheidsproblemen en vroegtijdige sterfte in Nederland”, liet het Nederlands Huisartsen Genootschap weten.

Artseneed nakomen

Dat artsen de aangifte steunen is volgens Ficq logisch vanuit hun professie. ,,Als je ziet dat een groot deel van jouw patiënten rechtstreeks slachtoffer is van roken, dan moet je ook je artseneed nakomen. De plicht om niet alleen zorg te verlenen maar om ook iets in de preventieve sfeer te doen.”

Een woordvoerder van het Functioneel Parket kon Ficqs verklaring over het OM-besluit niet bevestigen. ,,Daarover doe ik geen uitspraken. Wel kan ik zeggen dat we in een afrondende fase zitten wat betreft het besluit.”

Het aantal aangiften tegen de tabaksindustrie staat nu op 21. De Nederlandse longkankerpatiënt Anne Marie van Veen deed anderhalf jaar geleden als eerste aangifte voor een strafzaak tegen de tabaksindustrie.

Bron: Algemeen Dagblad