Immuuntherapie

Immuuntherapie of immunotherapie is een behandeling voor een deel van de patiënten met niet-kleincellige longkanker met gevorderde of uitgezaaide longkanker. Immuuntherapie richt zich op het versterken van het eigen afweersysteem.

Wat is immuuntherapie?

Ons lichaam heeft een eigen afweersysteem dat ons beschermt tegen indringers, zoals virussen en bacteriën. Dit systeem wordt het immuunsysteem genoemd. Dit systeem ruimt slechte cellen op. Het afweersysteem herkent ook kankercellen, maar ziet ze niet als gevaarlijk. Ze lijken bijvoorbeeld teveel op gewone cellen of ze kunnen zich als het ware onzichtbaar maken. Het afweersysteem komt dan niet in actie. Soms reageert het afweersysteem wel, maar slaagt het er niet in om de kankercellen goed of volledig op te ruimen. Bijvoorbeeld omdat de kankercellen stoffen afgeven die het afweersysteem verzwakken.

Immuuntherapie is een behandeling met medicijnen die het eigen afweersysteem activeert en versterkt. Hierdoor kan het eigen afweersysteem de kankercellen beter herkennen en doden. De medicijnen die gebruikt worden noemt men PD-L1 remmers of PD-1 remmers. PD-L1 en PD-1 zijn eiwitten die ervoor zorgen dat de kankercellen niet worden opgeruimd. Door PD-L1 en PD-1 remmers te gebruiken worden de kankercellen wel gedood. Dit is een groot verschil met chemotherapie, waarbij je medicijnen krijgt die kankercellen, maar ook andere snel delende cellen, direct doden.

Je vindt ook uitleg over immuuntherapie op dit informatieblad.
Op het blad staat ook een QR code waar je een filmpje met duidelijke uitleg kunt bekijken.

Je kunt het informatieblad hieronder downloaden:
Informatie over immuuntherapie (Nederlands)
Information about imunotherapy (Engels)
Informatie over immuuntherapie (Turks)
Informatie over immuuntherapie (Arabisch)

Ontwikkelingen

De ontwikkelingen in immuuntherapie gaan snel. De eerste immuuntherapie voor behandeling van patiënten met longkanker die in Europa werd toegelaten is nivolumab. Dit was in juli 2015. Per 1 juli 2017 is er een tweede immuuntherapie beschikbaar: pembrolizumab. Per 1 juni 2018 is er een derde middel voor immuuntherapie beschikbaar: atezolizumab (merknaam: Tecentriq®). Per 1 september 2019 wordt ook durvalumab (merknaam Imfinzi®) vergoed.

In welke ziekenhuizen wordt immuuntherapie voorgeschreven?

Klik hier voor de lijst met ziekenhuizen waar immuuntherapie wordt voorgeschreven->> 

Vragen en antwoorden over immuuntherapie

Via verschillende kanalen, onder andere Vraag het de longarts, kregen we vragen over immuuntherapie. We hebben daarom de lijst met vragen en antwoorden vernieuwd. In deze lijst staan algemene vragen over immuuntherapie en vragen over alle drie de middelen. Wil je meer informatie? Bestel dan het boekje 100 vragen over immuuntherapie voor longkanker.

Lees de vragen en antwoorden over immuuntherapie->>

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

steun ons werk

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs