Nieuws

Beroepsziekten verantwoordelijk voor 2000 doden per jaar

Uit de recent door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) gepubliceerde cijfers over beroepsziekten in Nederland blijkt dat er jaarlijks 2000 mensen overlijden als gevolg van beroepslongziekten. Hiervan sterven ongeveer 200 mensen aan de gevolgen van longkanker.

Samen met slachtoffers van beroepslongziekten overhandigden de Long Alliantie Nederland en het Longfonds op 29 november 2016 de petitie ‘Ademnood, longziekten als gevolg van werk’ in de Tweede Kamer. Zij pleiten voor een integrale preventieve aanpak om longziekten veroorzaakt door werken met stoffen te voorkomen. Meerdere politieke partijen reageerden positief op het initiatief en hebben aangegeven dit onderwerp op de politieke agenda te gaan zetten. Ook patiëntenorganisatie Longkanker Nederland was bij de overhandiging aanwezig, aangezien longkanker een van de beroepslongziekten is.

overhandiging-boek-ademnood2

Nederland wereldkampioen gezond werken
De Long Alliantie Nederland en het Longfonds willen dat beroepslongziekten voorkomen worden door een integrale preventieve aanpak met onder andere:

  • goede voorlichting aan werkgevers én werknemers over de risico’s van blootstelling en concrete informatie over hoe je gezond kunt werken;
  • systematische screening van werknemers die met stoffen werken om beginnende klachten vroegtijdig op te sporen;
  • voorlichting en juiste werkmethoden in beroepsopleidingen;
  • meer aandacht in de gezondheidszorg voor beroepsziekten;
  • meer (cijfermatig)inzicht, zodat we sneller leren en misstanden kunnen voorkomen.

Boek ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’

In het boek ‘Ademnood – Longziekten als gevolg van werk’ dat aan de Tweede Kamer is aangeboden, komen 7 slachtoffers van longziekten als gevolg van werk aan het woord. Vijf politieke partijen geven hun visie over beroeps(long)ziekten. Ademnood is online beschikbaar via www.longalliantie.nl/ademnood.