Nieuws

Informatie- en lotgenotencontactmiddag 17 juli 2017

Op maandag 17 juli 2017 organiseerden het UMC Utrecht en Longkanker Nederland een informatie- en lotgenotencontactmiddag voor mensen met longkanker en hun naasten. De middag was specifiek bedoeld voor mensen met een EGFR-mutatie of ALK-translocatie. De belangstelling voor de middag was groot.

Programma
De middag begon een informatief gedeelte. Frederieke Touw vertelde wat patiëntenorganisatie Longkanker Nederland doet en kan betekenen voor iedereen die met longkanker te maken heeft.

Janneke van der Stap, verpleegkundig specialist longoncologie in het UMCU, ging in op het zorgpad: een geheel van zorgprocessen die een patiënt doorloopt.

Ook was er een lezing van Willem Blokland, geestelijk raadsman in het UMCU. Hij stond stil bij de betekenis van ziek zijn en ‘het wijkende einde’.

Na de lezingen volgden de groepsgesprekken. De groep van naasten deelden ervaringen over hoe het is om zo dichtbij iemand te staan die ziek is. Hoe ga je hier mee om? Wat doet het met jou? Het gevoel dat ook de naasten er toe doen, werd gedeeld. Ook bij de groep van de patiënten was er genoeg te bespreken, over behandelingen en wat je doet tegen bijwerkingen daarvan. Willem Blokland heeft met de groep gesproken of zij zijn veranderd door de ziekte.

Grote belangstelling
De interesse in deze middag was groot. Helaas kon daardoor niet iedereen die belangstelling had erbij zijn. Daarom, en door de enthousiaste reacties, hebben we direct een datum gepland voor een volgende bijeenkomst: maandag 18 september. Meer informatie over de invulling van het programma, de plaats en hoe je je kunt aanmelden volgt.

Specifieke Facebookgroepen
We overwegen een gesloten Facebookgroep te starten voor mensen met een ALK-translocatie of een EGFR-mutatie. Heb je interesse in deze groep(en)? Stuur dan een e-mail naar info@longkankernederland.nl

Verslag
Het volledige verslag van deze informatie- en lotgenotencontactmiddag vind je hier.