Bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de luchtwegen van binnen worden bekeken met een dunne buigzame slang met een camera. Voordat het onderzoek begint, wordt de keel verdoofd met een verdovingsspray om een hoestprikkel of kokhalsreflex tegen te gaan. Met de bronchoscoop kan een klein stukje weefsel worden afgenomen voor onderzoek. Hiermee kan worden bepaald of een plekje op de long longkanker is.

Sedatie bij bronchoscopie

Wil je alleen keelverdoving of ook een slaapmiddel?
Om het onderzoek voor jou zo ontspannen mogelijk te laten verlopen, kun je naast de standaard keelverdoving kiezen voor een slaapmiddel (sedatie). In de video leggen we de verschillende soorten slaapmiddelen en de voor- en nadelen uit.

Soorten slaapmiddelen (sedatie)

  • alleen keelverdoving
  • keelverdoving met lichte tot matige sedatie
  • keelverdoving met diepe sedatie.

Samen beslissen

Vind je het prettig om naast de standaard keelverdoving een slaapmiddel te krijgen om beter te ontspannen tijdens het onderzoek? Bespreek jouw voorkeur met jouw arts en bekijk welk middel het beste bij jouw situatie past. Zo weet je wat er mogelijk is en waar je rekening mee moet houden.

Voorbereiding

Hoe je je moet voorbereiden op het onderzoek hangt af van welke keuze je maakt. Ben je allergisch voor medicijnen of heb je suikerziekte? Vertel dit vooraf aan jouw arts. Heb je een kunstgebit, doe dit voor het onderzoek uit. Stel jouw arts voordat het onderzoek plaatsvindt vragen over:

  • Wat je moet meenemen naar het ziekenhuis.
  • Hoeveel uur voor het onderzoek je nog mag eten of drinken.
  • Wat je moet doen als je bloedverdunners of andere medicijnen gebruikt.
  • Waar je rekening mee moet houden na het onderzoek.

Na het onderzoek

Kies je alleen een keelverdoving, dan blijf je 1,5 tot 2 uur op een nazorgafdeling. Daarna mag je zelf naar huis rijden.
Kies je ook een slaapmiddel, dan blijf je 2 tot 3 uur op de uitslaapkamer. Je mag tot 24 uur na het onderzoek niet autorijden, geen machines bedienen of belangrijke beslissingen nemen.

Na ongeveer een uur is de keelverdoving uitgewerkt. Daarna mag je jouw kunstgebit weer in en weer eten en drinken. Jouw keel kan na het onderzoek nog een tijdje geïrriteerd voelen. Dit is normaal.
Als er bij jou stukjes weefsel zijn weggenomen, dan kan je bloed ophoesten. Dit verdwijnt na één of twee dagen. Als jouw luchtwegen gespoeld zijn, kan je ’s avonds koorts krijgen. Dit hoort de volgende dag over te zijn. Heb je de volgende dag nog steeds koorts? Neem dan contact op met jouw arts.

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Agenda

  1. Webinar thymomen

    18 december 16:00 - 17:15

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs