Nieuws Nieuwsbericht

Centrum voor protonentherapie in Delft geopend

In Delft is het Holland Protonen Therapie Centrum (Holland PTC) geopend, na Groningen het tweede van Nederland. Specifieke groepen kankerpatiënten kunnen hier heel gericht worden bestraald. Een bundel protonen wordt beter door de tumor beter geabsorbeerd dan de gebruikelijke bestraling zodat minder gezond weefsel wordt aangetast.

Het Holland PTC huist in een nieuw gebouw op het terrein van de Technische Universiteit Delft. Daar zijn straks drie behandelkamers beschikbaar waar patiënten met protonen worden behandeld. In de eerste zijn al patiënten behandeld, de tweede behandelruimte is bijna gereed. De derde kamer zal in de loop van komend jaar open gaan.

Bij ‘gewone’ bestraling werken artsen met een fotonenbundel (gammastraling). Die geeft zijn energie geleidelijk af, waardoor ook gezond weefsel dat voor en achter de tumor zit beschadigd raakt. Een protonenbundel geeft zijn energie vrijwel geheel af op een vaste, instelbare diepte. Bij een juiste instelling is dat – uiteraard – daar waar de tumor zit.

Bij een protonenbehandeling raakt dus veel minder gezond weefsel beschadigd. De kans op bijwerkingen gaat daarmee fors omlaag. Dankzij deze eigenschap kun je protonen ook gebruiken om de tumor met een hogere dosis straling aan te pakken dan bij bestraling met fotonen mogelijk is.

Lees het artikel.

Bron: De Ingenieur