Janny kreeg in 2013 de diagnose niet-kleincellig longkanker stadium 1. "Ik heb al twee keer een behandeling vanwege borstkanker gehad in 2001 en 2019. En nu word ik behandeld voor de longkanker. Allemaal primaire tumoren. In 1987 bleek ik multiple sclerose te hebben. Ik red me prima."

Janny slider

Mijn naam is Janny Rijlaarsdam. Woonachtig in de Haarlemmermeer. Ik ben alleen gaand en pas 75 jaar. Opgeleid voor meerdere verpleegkundige functies en manager. Tot slot, tot jurist gezondheidsrecht. Dit laatste beroep voldoet aan mijn ambities om de positie van de patiënt en de zorg in het algemeen helpen te verbeteren in samenwerking met andere professionals.

Twee keer kreeg ik een behandeling vanwege borstkanker (2001 en 2019) en in 2013 hoorde ik dat ik niet-kleincellig longkanker stadium 1 heb. Allemaal primaire tumoren. In 1987 bleek ik multiple sclerose te hebben. Ik red me prima.

Deze aandoeningen gaven mij het gevoel dat de hond en de kat mij tegelijk beten. Jarenlang vroeg ik bij elke gelegenheid waarom doen jullie geen wetenschappelijk onderzoek naar het afweersysteem. Intussen mag ik namens het KWF, als ‘gebruiker’, meedenken met het wetenschappelijk onderzoek naar de werking daarvan o.l.v. Prof. dr. Jolanda de Vries van het Radboudumc. Ook doe ik mee met de patiënten adviescommissie van het KWF.

En nu mag ik ook meedoen met het patiëntenpanel van Longkanker Nederland. Allemaal stukjes van een grote puzzel. Longkanker is een belastende aandoening waar nog veel taboes over bestaan. Met goede voorlichting in combinatie met vroeg onderzoek verwacht ik dat er winst is te behalen. Gelukkig stap ik wat dat betreft in een rijdende trein als ik kijk naar de activiteiten van Longkanker Nederland.

Ook zie ik dat de technische mogelijkheden op wetenschappelijk gebied toenemen. Wetenschappers en longartsen werken steeds meer samen op nationaal en op internationaal niveau. Wat me echt blij maakt is de acceptatie van wetenschappers om met (ex) patiënten samen te werken.

Kanker heeft mij vooral geleerd naar mijn intuïtie te luisteren. Ik verwacht dat we van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen stimuleren. Vooral samen onze schouders eronder zetten om zo vooruitgang te boeken voor het verbeteren van ons toekomstperspectief met kwaliteit van leven.

Mijn hobby is paardrijden. Om op conditie te blijven doe ik ademhalingsyoga/meditatie. Vier keer per week sport ik bij een fitnesscentrum. Dit alles geeft me een goed gevoel.

Tips van Janny

 • Luister naar je intuïtie
 • Leer van elkaar en stimuleer elkaar
 • Blijf sporten. Dit geeft je een goed gevoel
Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!


Deel via

Lees verder...

 1. 10 december 2020 Claudia Jansen: "LEEF je dag!"
  Lees verder
 2. 7 oktober 2020 Gea Breet: "Deel je ervaring met lotgenoten"
  Lees verder
 3. 1 mei 2020 Niels Harthoorn: "Zorg goed voor jezelf en haal het beste uit het leven!"
  Lees verder