Bij Peter Lems (1953) werd in november 2018 longkanker ontdekt. Een tumor in een van zijn longkwabben kon worden verwijderd. Tot op heden zijn er geen uitzaaiingen elders in zijn lichaam.

Peter Lems2

“Ik had al een jaar volle longen maar geen koorts. Het voelde als een atypische longontsteking. April 2018 ging ik naar de huisarts. Maar die zag er niets kwaads in. Wel hoestte ik steeds kleine beetjes bloed op. Begin november hoestte ik zoveel bloed op dat ik opnieuw naar de huisarts ging. Zij zag in dat het dit keer ernstig was en heeft het ziekenhuis ingelicht. Daar ben ik opgenomen op de Spoedeisende Hulp (SEH). Aan het einde van de middag kreeg ik de diagnose longkanker.”

Complicatie
“Er bleek een tumor in een van mijn longkwabben te zitten. Gelukkig kon deze eind 2018 chirurgisch worden verwijderd en zijn er tot op heden geen uitzaaiingen elders in mijn lichaam. Na de operatie is een complicatie ontstaan die weinig voorkomt, een Broncho Pleurale Fistel. Dit is een gaatje op de plek van de hechting waar de longkwab met tumor verwijderd is. Hierdoor konden bacteriën via mijn longen in mijn longvlies terecht komen. In de periode januari tot eind april 2019 ben ik twee keer naar de huisarts gegaan. Die diagnosticeerde het als een longontsteking. Maar het ging steeds slechter met me. Na 4 maanden kon ik nauwelijks nog bewegen zonder gelijk volledig uitgeput te zijn. Eind april 2019 had ik mijn reguliere longkanker controle en toen bleek op de foto dat er een fistel zat. Ik ben direct opgenomen en daarna overgeplaatst naar het ziekenhuis die de eerdere operatie had verricht. Samen met de longchirurgen zijn we gaan zoeken naar de beste oplossing om deze situatie het hoofd te bieden, in binnen- en buitenland. Uiteindelijk is begin maart 2020 de complicatie definitief over. We zijn dan 15 maanden verder.”

Conditie
“Zowel de operatie als de complicatie heb ik kunnen doorstaan door een goede lichamelijke conditie. Ik heb altijd veel gesport en ben daar zo goed en zo kwaad als dat ging mee doorgegaan. Daarom ben ik ook moderator geworden van de groep “Bewegen, sport en fysiek herstel” van Kanker.nl. Op die manier probeer ik andere patiënten te motiveren om lichamelijk actief te blijven omdat dat belangrijk is. Ik weet hoe moeilijk dat soms is, want kanker is slopend.”

Het gaat nu prima met mij. Ik sport elke werkdag en pas veel op de kleinkinderen. Ik houd van koken, doe aan portretfotografie enen ga graag naar concerten in het Concertgebouw. Daarnaast ben ik actief voor verschillende organisaties die iets voor mensen met kanker doen. Zowel bij Longkanker Nederland als bij het KWF houd ik me bezig met het beoordelen van voorstellen voor wetenschappelijk onderzoek vanuit het perspectief van patiënten.
Beroepsmatig heb ik me in het verleden beziggehouden met het ontwikkelen van diensten om patiënten op afstand te kunnen volgen (monitoren). Dankzij slimme en draagbare sensoren en moderne communicatie- en informatietechnologie, is dit nu al mogelijk. Op het gebied van (long)kanker zijn er nog maar weinig van deze diensten bruikbaar. Voor Longkanker Nederland volg ik welke diensten beschikbaar komen. Ook help ik graag met de beoordeling van een dienst, zoals een app, of het iets is voor patiënten met longkanker.

Toekomst
“De tumor is bij de operatie verwijderd en daarna zijn er geen tumoren meer vastgesteld, maar die kunnen elk moment terug komen. Als het buiten koud is merk ik dat ik een longkwab mis en heb dan wat meer moeite met ademhalen. Verder houd ik me niet al te veel bezig met mijn ziekte. Ik heb er ook weinig last van. Ik word er ook niet elke dag fysiek aan herinnerd. Ik doe nu de dingen die ik leuk en vooral belangrijk vind. Dat is niet wezenlijk anders dan ik altijd gedaan heb, daarbij realiseer me wel dat ik bevoorrecht ben.”

Tip van Peter

Blijf bewegen. Dat is goed voor je herstel. Het is soms moeilijk doordat kanker echt slopend is.

Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!


Deel via

Lees verder...

  1. 1 april 2020 Merel Hennink: "Ik onderzoek mijn ziekte"
    Lees verder
  2. 2 december 2019 Caroline Steenwijk: “Ik zie mijn kanker als een metgezel die mij naar het einde brengt”
    Lees verder
  3. 1 november 2019 Bram Stoffels: "Het gaat veel beter met mij. Bijna als vanouds"
    Lees verder