Nieuws

Immunotherapie pembrolizumab beschikbaar

Na nivolumab is er nu een tweede immunotherapie voor longkanker beschikbaar: pembrolizumab (merknaam: Keytruda®).

Voor het eerst is nu immunotherapie beschikbaar als eerste behandeloptie voor een specifieke groep longkankerpatiënten. Het kan vanaf 1 juli worden voorgeschreven aan relatief fitte patiënten met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker. Om ervoor in aanmerking te komen moet de tumor ook een specifiek kenmerk hebben: een zogenaamde PD-L1 expressie van meer dan 50%. Dit betekent dat in meer dan de helft van de tumorcellen eiwit aantoonbaar is.

Daarnaast is pembrolizumab – net als nivolumab – beschikbaar voor mensen met uitgezaaide niet-kleincellige longkanker die eerder een behandeling met chemotherapie hebben gevolgd.

Informatie over de werking van immunotherapie vind je hier.
Meer informatie over pembrolizumab vind je in het document Pembrolizumab: vragen en antwoorden. Hier lees je ook welke ziekenhuizen het kunnen voorschrijven.

Na de registratie van het medicijn is het een aantal maanden in de zogenaamde ‘sluis van Schippers’ geplaatst. In deze periode onderhandelde het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de farmaceut over de prijs. Longkanker Nederland is steeds met beiden in gesprek geweest om te zorgen dat het middel zo snel mogelijk beschikbaar zou komen voor longkankerpatiënten. Als patiëntenorganisatie zijn wij erg blij dat de periode van de sluis nu is afgesloten. We zullen zeer aandachtig de resultaten van de behandeling met pembrolizumab volgen.

Hier vind je de Kamerbrief van Minister Edith Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over de vergoeding van pembrolizumab.

Hier vind je het Persbericht van de NFK, Longkanker Nederland en de Borstvereniging Nederland over de vergoeding van o.a. pembrolizumab.