Nieuws Nieuwsbericht

Jaarverslag 2018: lees wat we allemaal bereikt hebben voor patiënten met longkanker

Met trots presenteert Longkanker Nederland haar jaarverslag 2018. Zoals mogelijk bekend, was 2017 voor Longkanker Nederland een roerig jaar. We zijn dan ook erg blij dat 2018 een jaar is geweest van meer stabiliteit en ontwikkeling. We zijn trots op wat bereikt is en willen dit in 2019 verder uitbouwen.

Er is nog een weg te gaan, gezien de cijfers over longkanker:

Longkanker is de vierde meest gestelde kankerdiagnose en vorm van kanker. Helaas overlijden aan longkanker nog steeds verreweg de meeste mensen per jaar in Nederland. Dit maakt dat wij ons extra verantwoordelijk voelen om, samen met andere partijen, de zorg voor longkanker te verbeteren.

Hoogtepunten

Graag noemen we alvast twee hoogtepunten uit de vele activiteiten die we in 2018 hebben kunnen doen:

Vragenboekje
We realiseren ons dat je, als je hoort dat je longkanker hebt, terecht komt in een wereld die voor jou totaal onbekend is. We zijn daarom blij met een boekje dat wij ontwikkelden voor de ondersteuning van het gesprek over jouw behandeltraject. In het vragenboekje ‘Longkanker? Belangrijke vragen om te stellen’ staan vragen die belangrijk kunnen zijn om te stellen. Ook kan je je arts vragen aan te kruisen welke vorm van longkanker je hebt en in welk stadium de longkanker is.

Praatkaarten
Daarnaast hebben we praatkaarten ontwikkeld om gespecialiseerde verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten te helpen om informatie over longkanker begrijpelijk te vertellen. De kaarten zijn getest door een panel van enkele van de vele mensen in Nederland die moeite hebben informatie te verwerken. Voor het volgen van de training om deze mensen te herkennen is accreditatie door de beroepsgroep toegekend.

Lees hier het jaarverslag 2018 van Longkanker Nederland (PDF) ->>