Landelijke Dag 2019

Zaterdag 2 november 2019 was de landelijke bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun naasten in het Meander MC in Amersfoort. Maar liefst 150 bezoekers kwamen af op de interessante presentaties en workshops en bezochten de informatiemarkt. Ook waren zij getuige van de bijzondere en ontroerende prijsuitreiking. Dit jaar werden er twee prijzen uitgereikt: de nationale ‘GLCC Journalism Award 2019’ en de internationale ‘GLCC Award 2017’. De winnaar van vorig jaar, longarts Wanda de Kanter, reikte de prijzen uit. Het was een dag vol informatie, ontmoeting en verbinding.

Paulien van Deutekom foundation wint nationale GLCC Journalism Award 2019

Wanda (links) reikt de prijs uit aan Wieteke (midden) en Els

Het publiek kon via een poll op onze website stemmen op de drie genomineerden: Merel Hennink, internationaal patient advocate, Warner Prevoo, auteur Echte dokters huilen ook en Paulien van Deutekom foundation. Het was tot op de laatste dag spannend, wint Merel of Paulien van Deutekom Foundation? Uiteindelijk heeft Paulien van Deutekom foundation de Award gewonnen met 8 stemmen verschil! Els Murris Moeke en Wieteke Cramer van de Paulien van Deutekom foundation namen de prijs, uit handen van Wanda de Kanter, in ontvangst. Wieteke: “Dit is een bijzonder moment. Voor de Paulien van Deutekom Foundation is elke maand, elke dag belangrijk voor onderzoek naar longkanker, zodat patiënten elke dag nieuwe herinneringen met hun dierbaren kunnen maken. We zijn enorm trots dat we gewonnen hebben. Hiermee kunnen we extra aandacht vragen voor de Paulien Studie, de studie naar de juiste behandelmethode bij longkanker, die wij als foundation ondersteunen. Paulien, wij zullen je nooit vergeten en doen dit voor jou en voor alle anderen.”

Bekijk de video van de prijsuitreiking onderaan deze pagina

Overleden Anne Marie van Veen wint internationale GLCC Award 2017

Rob en de kinderen ontvangen de prijs namens Anne Marie

Elk jaar kan de nationale winnaar meedingen voor de internationale prijs. Er zijn 26 landen lid van de GLCC. In het jaar 2017 won Anne Marie van Veen de landelijke prijs. Op 15 april van dit jaar werd bekend dat zij ook de internationale prijswinnaar is. Voor wie haar niet kent, Anne Marie was patiënt met longkanker en vroeg veel aandacht voor longkanker. Ze is vooral bekend doordat zij de eerste aangifte tegen de tabaksindustrie deed.
Op 8 mei 2019 overleed Anne Marie. We hebben haar nog kunnen laten weten dat ze de prijs heeft gewonnen. Vanuit haar ziekbed heeft ze een filmpje opgenomen. Hierin vertelt ze wat deze prijs voor haar betekent. Dit ontroerende filmpje wordt tijdens de prijsuitreiking getoond. Haar man Rob heeft samen met zijn kinderen Anna, Carel en Mette de prijs in ontvangst genomen. Lees meer over deze prijs ->>

Bekijk de video van de prijsuitreiking onderaan deze pagina

Ontmoeten en verbinden

Naast informatie was er ook tijd voor het ontmoeten van andere mensen met dezelfde ziekte, om ervaringen uit te wisselen. Veel mensen lieten een mooie foto maken door de professionele fotograaf. Of deden mee aan de workshops handmassage of bijwerkingen. De dag werd afgesloten met een hapje en een drankje en muziek. Drie dames met longkanker en onze eigen Clarinda zongen een aantal nummers onder begeleiding van een pianist. Na een dag vol informatie en ontmoeting, zorgde de muziek voor een stukje ontspanning en verbinding.

Al met al was het een goedbezochte, geslaagde dag. Volgend jaar wordt deze dag in november herhaald tijdens de Longkankermaand.

Bekijk het fotoalbum op onze Facebookpagina ->>

Video’s en presentaties

Bekijk alle video’s van de presentaties onderaan deze pagina

Sander de Hosson – Palliatieve zorg
Sander de Hosson is longarts, maar vooral bekend van de aandacht die hij vraagt voor de zorg voor mensen die korter dan een jaar te leven hebben. Hij schreef daarover ook het boek ‘Slotcouplet’. Het is moeilijk om over doodgaan na te denken en nog moeilijker om er over te praten. Bekijk hier de presentatie over Palliatieve zorg van Sander de Hosson.

Klik hier voor de presentatie over Palliatieve zorg (PDF) ->>

Machteld de Bont –  Stoppen of doorwerken?
Machteld de Bont is expert op het gebied van kanker en werk en heeft hierin haar eigen bedrijf Care in Company. Machteld vertelt over het proces van minder kunnen werken en stoppen met werken. Ook gaat zij in gesprek met 5 patiënten uit de patiëntenadviesraad van Longkanker Nederland over hun ervaring met longkanker en stoppen met werken of nog doorwerken. Dit zijn: Gineke, Marianne, Meggy, Renée en Anne-Mieke.

Klik hier voor de presentatie over Stoppen of doorwerken? ->>

Sjaak Burgers – Meedoen aan onderzoek
Sjaak Burgers is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Bij Longkanker Nederland krijgen we regelmatig vragen van mensen of het voor hen mogelijk is om mee te doen aan een onderzoek. We hebben daarom Sjaak gevraagd om te komen vertellen wat het meedoen aan onderzoek precies inhoudt en hoe je ervoor in aanmerking kunt komen.

Klik hier voor de presentatie over Meedoen aan onderzoek ->>

Michel van den Heuvel – Chemotherapie of immuuntherapie?
Michel van den Heuvel is hoogleraar op het gebied van longkanker en afdelingshoofd in het Radboud Medisch Centrum. Vroeger was er op het gebied van medicatie alleen chemotherapie voor longkanker. Geeft de chemotherapie van tegenwoordig nog net zulke erge bijwerkingen als vroeger?
Tegenwoordig hoor je ook veel over immuuntherapie bij longkanker. Veel mensen hopen dat zij immuuntherapie kunnen krijgen. Is dat voor iedereen met longkanker mogelijk? Michel van den Heuvel geeft in zijn presentatie antwoord op deze en andere vragen over chemo- en immuuntherapie.

Klik hier voor de presentatie Chemotherapie of immuuntherapie ->>

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

steun ons werk

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs