Projecten

Lesmodule Schuld en Schaamte

foto-bij-persbericht-longkanker-nederland1-1024x576Veel patiënten met longkanker gaan gebukt onder ‘het eigen schuld – stigma’ dat geplakt wordt op mensen die de diagnose longkanker krijgen. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de patiënten met longkanker last heeft van depressie die in verband wordt gebracht met het ervaren van stigmatisering. Daarom ontwikkelde patiëntenorganisatie Longkanker Nederland een lesmodule voor verpleegkundigen en andere zorgverleners om hen handvatten te geven hoe ze de gevoelens van schuld en schaamte bij de patiënt bespreekbaar kunnen maken.

Ongeveer 80% van de patiënten met longkanker heeft gerookt. Roken is een ernstige verslaving. Toch denken veel patiënten dat het hun eigen schuld is dat ze longkanker krijgen. Dit maakt het toch al zware ziekteverloop nog veel zwaarder. Longkanker patiënt Kees Buissink (53)* vertelt: “Ik schaamde me zo dat ik had gerookt en eigenlijk stiekem nog rookte dat ik niemand eerlijk vertelde hoeveel ik had gerookt, ook de dokter niet. Ik bagatelliseerde het. Ik had maar een klein beetje gerookt, zei ik. Ook maakte ik iedereen wijs dat ik niet meer rookte. Allebei was het niet de waarheid. Ondertussen schaamde ik me verschrikkelijk en voelde ik me enorm schuldig tegenover mijn vrouw en kinderen. Gelukkig zag de verpleegkundige hoe ik worstelde en bracht zij het ter sprake, tot grote opluchting van mijn vrouw en mij.”

Niet eenvoudig
Schuld- en schaamtegevoelens worden zelden bespreekbaar gemaakt. Verpleegkundigen en artsen signaleren het niet, vinden het ‘niet hun zaak’ en ervaren het als lastig om er over te beginnen. Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland erkent dat het geen eenvoudige gesprekken zijn om te voeren. Daarom heeft zij in november 2015 in samenwerking met ICISZ een lesmodule ontwikkeld waarin aan de hand van aansprekende filmpjes en veel praktische voorbeelden, tips worden gegeven om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

De lesmodule wordt via e-learning aangeboden en is gratis beschikbaar voor verpleegkundigen en andere zorgverleners. De lesmodule is te vinden op www.lesmoduleschuldenschaamte.nl.

Wij horen graag hoe u de lesmodule heeft ervaren en ontvangen graag uw suggesties ter verbetering. Dit kunt u mailen aan info@longkankernederland.nl.

*op verzoek van de geïnterviewde is zijn naam gefingeerd.

 

Projecten van Longkanker Nederland worden mogelijk gemaakt door uw donaties. Wij hebben uw steun daarom hard nodig. Doneren kan via dit donatieformulier.