Nieuws Nieuwsbericht

Longarts Judith Herder lid Specialistenadviesraad (SAR)

Longkanker Nederland is verheugd dat longarts Judith Herder de Specialistenadviesraad (SAR) komt versterken. Deze raad bestaat uit een groep zorgverleners met elk hun eigen vakgebied. Naast longartsen zitten ook een longchirurg, radiotherapeut, verpleegkundig specialist en andere specialisten in de raad. Leden van de SAR zetten hun eigen kennis in en helpen ons waar dit nodig is. Zo beantwoordt een deel van de specialisten de vragen van onze rubriek ‘Vraag het de arts’ en controleren anderen medische informatie die wij op onze website plaatsen. 

Judith Herder is longarts in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Ze heeft niet alleen hart voor de patiënt, maar ook voor Longkanker Nederland als patiëntenorganisatie. Voor haar aantreden heeft ze meegewerkt aan het organiseren van onze landelijke patiëntendag in november. Ook heeft ze meegewerkt aan het actualiseren van onze informatieboeken over longkanker. Volgens patiënten luistert Judith goed naar ze, neemt ze de tijd en geeft duidelijk uitleg. Om meer te weten te komen over Judith en waarom ze lid is geworden van de SAR, stelden we haar een paar vragen:


Hoe lang werk je al als longarts? En hoe lang in het Meander Medisch Centrum?

“Ik ben nu 11 jaar longarts en werk 1 jaar in het Meander Medisch Centrum.”

Waarom heb je voor het specialisme oncologie gekozen?
“Eigenlijk was het geen specifieke keuze maar een samenloop van omstandigheden, waardoor ik in het specialisme oncologie terecht ben gekomen. Het is een specialisme waar veel ontwikkeling in is. Dat past goed bij mij. Ik vind het interessant om de ontwikkelingen te blijven volgen en patiënten hierover te informeren.”

Wat is de reden dat je lid bent geworden van de SAR?
“Bij Longkanker Nederland gaat het om patiënten. Het is belangrijk om te luisteren, kijken en voelen waar de behoeften liggen en dit aandacht geven. Het gaat immers om de stem van al onze patiënten.”

Wat wil je graag bereiken voor patiënten met longkanker?
“Ik heb de wens dat we overal in Nederland dezelfde goede zorg bieden aan patiënten met longkanker. Zowel bij diagnostiek en behandeling als bij palliatie. Dat de kennis voor iedereen bereikbaar is. Dat we van elkaar leren.”

Wat is het mooiste compliment dat je van een patiënt hebt gekregen?
“Het is fijn wanneer patiënten zich veilig of op hun gemak voelen bij mij. Je zit bij elkaar, luistert naar elkaar en ziet elkaar. Het is voor mij een mooi compliment als ze me vertellen dat ze zich thuisvoelen in de spreekkamer. Dat is toch de kamer waarin alle slechtnieuwsgesprekken gevoerd worden. Wat in mijn herinnering blijft, zijn de woorden van een patiënt waarvan ik na een intensief traject afscheid nam: ‘Deze dokter zorgt ook bij het naderend einde goed voor haar schaapjes’. Deze woorden hebben me diep geraakt en zullen me altijd bij blijven.”

Klik hier voor meer informatie over de SAR.

Foto: Nadine van den Berg