Nieuws

Longkanker, het lelijke eendje onder de kankers

MarcelMarcel Canoy is sinds 1 mei voorzitter van Longkanker Nederland. Hij schreef een pakkend blog met als titel: longkanker het lelijke eendje onder de kankers:

Wanneer mensen zeggen dat ze kanker hebben zal medeleven doorgaans hun deel zijn. Wanneer mensen zeggen dat ze longkanker hebben, is de eerste vraag: heb je gerookt? Zes op de tien mensen vinden het eigen schuld dikke bult voor de longkankerpatiënten. Meer dan de helft van de artsen vindt dat mensen die ziek zijn geworden door gedrag een hogere ziektekostenpremie moeten betalen.

Ongeacht je mening over schuld of niet, longkanker is een vreselijke ziekte die jaarlijks tienduizend slachtoffers eist, ruim meer dan welke andere kankersoort dan ook. De kans dat een patiënt vijf jaar na diagnose nog in leven is niet meer dan 15 procent. Zo gaan er meer vrouwen dood aan longkanker dan aan borstkanker en het aantal is de laatste tien jaar verdubbeld. Tegelijk gaat er wereldwijd relatief weinig geld naar onderzoek voor longkanker. Niemand weet dat in ons land, want we staan stijf onderaan in Europa in de kennis over de gevolgen van tabak. Het persoonlijk leed gaat ook nog met enorme schuldgevoelens gepaard.  Schuldgevoelens die volgens onderzoek leiden tot meer depressie en onzichtbaarheid.
Lees hier de gehele blog