Nieuws Projecten

Longkanker Nederland en Sick of Smoking

sickofsmokingLongkanker Nederland heeft als uitgangspunten onder andere ‘minder longkanker’ en ‘geen stigma voor mensen met longkanker’. Vanuit die uitgangspunten doet Longkanker Nederland vanaf het begin mee met de Sick of Smoking beweging. Sick of Smoking keert zich tegen de tabaksindustrie. Via de website sickofsmoking.nl kunnen mensen hun steun betuigen of stem uitbrengen tegen de tabaksindustrie. Inmiddels hebben duizenden patiënten, onder andere met longkanker, hun naasten, (long)artsen en andere betrokkenen hun steun betuigd. Meer dan 15.000 mensen hebben hun stem uitgebracht.

Niemand verdient longkanker
Roken en longkanker is een combinatie die vaak heftige reacties oproept. Bij ongeveer 80 procent van de mensen die longkanker krijgt is er een associatie met roken, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Ook bij het ontstaan van veel andere vormen van kanker is er een relatie met roken. Mensen kunnen ook longkanker krijgen door andere oorzaken dan roken. Als iemand kanker heeft, is er geen sprake van ‘eigen schuld’. Ook niet als iemand longkanker heeft. Niemand verdient longkanker.
We vinden dat alle patiënten met longkanker de best mogelijk behandeling moeten krijgen. Als we willen dat longkanker in de toekomst minder voorkomt, dan is het nodig dat kinderen, de volgende generatie, niet beginnen met roken. Daarom participeert Longkanker Nederland vanaf de eerste dagen in de Sick of Smoking beweging.

Sick of Smoking beweging
Anne Marie van Veen, lid van onze Patiëntenadviesraad, (43) is moeder van vier kinderen. In 2014 kreeg ze te horen dat ze uitgezaaide longkanker heeft. Ze heeft 24 jaar lang gerookt. Net als de meeste rokers, begon ze toen ze een tiener was. Verschillende keren probeerde ze te stoppen. Dat lukte niet, omdat ze verslaafd was. Steeds opnieuw werd ze verleid te beginnen.
Door de film ‘De Vervangers’ ontdekte ze dat ze als kind met opzet verslaafd was gemaakt. De tabaksindustrie doet zijn uiterste best om jongeren te verleiden om te beginnen met roken. Dit doen ze door indringende marketing strategieën. Door het opzettelijk toevoegen van zeer verslavende en schadelijke stoffen aan tabak is een beginnende roker in vier weken verslaafd. De tabaksindustrie noemt kinderen ‘replacement smokers’, vervangers van de mensen die overlijden aan de gevolgen van roken. Anne Marie wil voorkomen dat haar kinderen verleid worden en gaan roken.
Sick of Smoking verenigt Anne Marie van Veen en andere slachtoffers van de tabaksindustrie: iedereen die letterlijk of figuurlijk ziek wordt van de praktijken van de tabaksindustrie. Sick of Smoking bundelt krachten om samen in actie te komen.

De strafzaak
Strafrechtadvocate Bénédicte Ficq doet namens Anne Marie aangifte tegen de tabaksindustrie. De aanklacht? Poging tot moord cq. doodslag en/of poging tot zware mishandeling met voorbedachten rade en/of poging tot opzettelijke benadeling van de gezondheid met voorbedachten rade. Ook is er sprake van valsheid in geschrifte. Uiteindelijk is het aan het Openbaar Ministerie (OM) om het strafrechtelijke onderzoek daadwerkelijk te starten. Doel van deze strafzaak is geen schadevergoeding, maar het strafbaar stellen van de praktijken van de tabaksindustrie.

Update 1 juni 2017:
Op 31 mei deed NFK namens Longkanker Nederland en 18 andere kankerpatiëntenorganisaties ook aangifte tegen de tabaksindustrie.

 
Meer weten over Sick of Smoking? Zie www.sickofsmoking.nl.
Vragen over de inzet van Longkanker Nederland bij Sick of Smoking? Mail dan naar marlene@longkankernederland.nl