Floor is nog super jong, maar leeft al drie jaar met longkanker. Eerder schreef ze hier al columns over en verscheen haar boek Witte raaf.

Onlangs schreef zij in NRC hoe het met haar gaat:

„29 maart 1997”, zeg ik tegen Emma, de verpleegkundige die mij om mijn geboortedatum vraagt. „Een lentekind”, zegt ze glimlachend, terwijl ze kort de injectienaald inspecteert voordat ze hem in mijn onderbuik laat verdwijnen.

De injectie zorgt ervoor dat de aanmaak van mijn eicellen voor drie maanden plat komt te liggen. Het moet, omdat op die manier mijn vruchtbaarheid het beste beschermd wordt tegen de korte maar hevige chemokuur die mij te wachten staat.

Op 11 december 2017 kreeg ik de diagnose uitgezaaide longkanker. Ik was pas twintig. De diagnose kwam, net als de sneeuwvlokken die dag, als een ijskoude mededeling uit de lucht vallen. Wat ik daarbij voelde en waar ik in terechtkwam vanaf die dag, gaf inspiratie om stukjes voor deze krant over te schrijven. Het was mijn manier om de kanker die mij op dat moment werkelijk alle kanten op slingerde, een beetje in toom te kunnen houden. Zo kon ik er mijn eigen woorden aan geven, zou niemand anders het voor me invullen. Dat was een angst.

Toen de kanker onder controle leek te zijn, stopte ik met schrijven. Ik wilde niet dat het woord kanker te veel in verband zou worden gebracht met mijn naam. Ook dat was een angst.

Yet here I am. Opnieuw kies ik ervoor om te schrijven over wat ik meemaak. Er is nu geen angst. Nadat ik vanmiddag die injectie kreeg vloeide dit stuk gewoon, zomaar, uit me.

Lees hier verder

Floorvanliempt nieuw online

Deel via

Lees verder...

  1. 24 februari 2021 Actuele informatie over het coronavaccin en kanker
    Lees verder
  2. 23 februari 2021 In memoriam Ingrid van Berkel (1958 - 2021)
    Lees verder
  3. 19 februari 2021 Scholing voor zorgverleners over longkanker (geaccrediteerd)
    Lees verder