Naast de behandeling in het ziekenhuis, bij de huisarts of fysiotherapeut, zoeken mensen met longkanker vaak aanvullende mogelijkheden. Op deze pagina vind je verwijzingen naar websites met betrouwbare informatie over voeding, zorg en ondersteuning. Zoek je een behandelaar die ervaring heeft met het behandelen van kanker, zoals een diëtist of een oncologiefysiotherapeut? Zoek dan in de Verwijsgids kanker.
Wietolie
- Informatie over wietolie/medicinale cannabis vind je bij Bureau Medicinale Cannabis en de Transvaal apotheek
Medicinale cannabis kan helpen bij:
* Pijn bij kanker
* Misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker
* Misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker
In deze video vertelt de apotheker over feiten en fabels rond wietolie. Let op: de uitzending start na 1 minuut.
Voeding en kanker
- Op Voeding en kanker vind je betrouwbare informatie over voeding en voedingssupplementen en kanker. Belangrijk: overleg altijd eerst met je arts voor je aanvullende vitamines of mineralen gaat slikken of een dieet gaat volgen om zeker te weten dat dit je behandeling tegen kanker niet schaadt.
- Voor informatie en persoonlijke adviezen over voeding kun je terecht bij een diëtist. De diëtist kan je helpen om voedingsproblemen zoveel mogelijk te voorkomen of te beperken. Voor het vinden van een diëtist, zoek je in de Verwijsgids kanker.
- Dieetadvies door een diëtist wordt gedeeltelijk gedekt door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars. Meer informatie over vergoedingen vind je op de website van Zorgwijzer.
Fysiotherapie
- Fysiotherapie vergoed, ja of nee? Wie een behandeling tegen kanker achter de rug heeft, kan onder leiding van een geschoolde oncologische fysiotherapeut een programma volgen. Dat kan heel nuttig zijn, omdat kracht- en conditietraining helpen bij het herstel. Maar is dit verzekerd – of niet? Voor informatie over vergoedingen, zoek je in de Zorgwijzer.
- Voor de fysiotherapie voor of na een operatie bij longkanker, kan je het beste terecht bij een fysiotherapeut met de specialisatie Longfysiotherapeut. Deze vind je hier Klik bij 'extra competenties' op Longfysiotherapeut.
Complementaire zorg (aanvullende/alternatieve zorg)
- Complementaire zorg is een aanvulling op de standaardzorg. Deze zorg kan helpen bij klachten en bij je herstel. Massage, acupunctuur, muziektherapie, dit zijn voorbeelden van complementaire zorg bij kanker.
Psychologische hulp
- Voor het vinden van een Psycho-oncologisch centrum, hier werken verschillende soorten hulpverleners samen, bijvoorbeeld psychologen, psychotherapeuten, vaktherapeuten en maatschappelijk werkers, zoek je in de Verwijsgids kanker.
- Het Helen Dowling Instituut (HDI) biedt psychologische zorg aan mensen met kanker én hun naasten. Deze zorg wordt onder bepaalde voorwaarden vergoed via de basisverzekering.
- Ook kan je terecht bij het Ingeborg Douwes centrum, De Vruchtenburg of een centrum voor leven met en na kanker
Bijwerkingen van medicijnen
- Informatie over mogelijke bijwerkingen van medicijnen en advies hoe ermee om te gaan vind je op Bijwerkingenbijkanker.nl
- Of stel je vraag aan de ziekenhuisapotheker via onze Rubriek Vraag het de arts
Zelf aan de slag met jouw kwaliteit van leven
- Oncokompas. Op deze website kun je als patiënt of naaste zelf thuis je kwaliteit van leven bewaken. Door vragen te beantwoorden krijg je persoonlijke uitleg, advies over nazorg en een compleet overzicht van de mogelijkheden voor begeleidende zorg. Het kan helpen om de draad zo goed mogelijk op te pakken.
Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen
Steun ons en doneer nu!