Ingrid van Berkel Lid Patiëntenpanel

Ik ben Ingrid van Berkel, geboren in 1958 en moeder van drie kinderen. Ik ben zelfstandig ondernemer. Ik heb een bedrijf die verkeerseducatie projecten uitvoert op scholen.

Sinds 2010 heb ik longkanker, toen fase 1. Ik ben geopereerd en ging ervan uit dat ik genezen was. Ik was er zo vroeg bij. Maar helaas werd de diagnose in 2016 fase 3 en in 2018 fase 4. Ik heb een Kras-mutatie en doe sinds januari 2019 mee aan een studie. Op dit moment is alles stabiel.

Ik ben in 2012 lid van het patiëntenpanel geworden omdat ik toen fit en gezond was en graag wat wilde betekenen voor een ieder met longkanker die dat niet was. Op dat moment was er nog geen patiëntenvereniging voor longkanker. Die vereniging was hard nodig om longkanker een gezicht te geven. In die tijd hoorde je nog vaak ‘Longkanker? Eigen schuld dikke bult, had je maar niet moeten roken.’ Gelukkig is er nu meer begrip. Ook was er toen nog weinig bekend over de verschillende soorten longkanker bij patiënten.

Nu 7 jaar verder is er al zoveel positiefs gebeurd, mede dankzij patiëntenorganisatie Longkanker Nederland. Patiënten met longkanker hebben een gezicht gekregen en een belangenbehartiger.