Peter Lems Lid Patiëntenpanel

Mijn naam is Peter Lems, ik ben 66 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen en opa. In november 2018 is bij mij longkanker ontdekt. Een tumor in een van mijn longkwabben. Gelukkig kon de tumor eind 2018 chirurgisch worden verwijderd. Na de operatie kreeg ik een zeldzame complicatie. Deze is begin maart 2020 definitief weg. We zijn dan 15 maanden verder.

Tot op heden zijn er geen uitzaaiingen elders in mijn lichaam. Zowel de operatie als de complicatie heb ik kunnen doorstaan doordat ik een goede lichamelijke conditie heb. Ik heb altijd veel gesport en ben daar mee doorgegaan. Ik vind dit erg belangrijk. Daarom ben ik moderator geworden van de groep “Bewegen, sport en fysiek herstel” van Kanker.nl. Ik probeer andere patiënten te motiveren om lichamelijk actief te blijven.

Omdat ik graag regie heb en houd over de behandeling en gesprekspartner wil zijn voor mijn behandelaars, lees ik wetenschappelijke literatuur die betrekking heeft op mijn ziekte en de behandelingen. Zowel bij Longkanker Nederland als bij het KWF houd ik me bezig met het beoordelen van voorstellen voor wetenschappelijk onderzoek vanuit het perspectief van patiënten.

Beroepsmatig heb ik me in het verleden beziggehouden met het ontwikkelen van diensten om patiënten op afstand te kunnen volgen (monitoren). Dankzij slimme en draagbare sensoren en moderne communicatie- en informatietechnologie, is dit nu al mogelijk. Op het gebied van (long)kanker zijn er nog maar weinig van deze diensten bruikbaar. Voor Longkanker Nederland volg ik welke diensten beschikbaar komen. Ook help ik graag met de beoordeling van een dienst, zoals een app, of het iets is voor patiënten met longkanker.