Organisatie en zorg

Tijdens je ziekte krijg je met verschillende artsen en hulpverleners te maken. In de eerste plaats is dat de huisarts, maar later, in het ziekenhuis, heb je vooral te maken met de longarts.

Artsen en hulpverleners
Waarschijnlijk krijg je ook te maken met andere artsen als de radiotherapeut (gespecialiseerd in bestraling), de thoraxchirurg (gespecialiseerd in de borstkas), de neuroloog (gespecialiseerd in het zenuwstel) en de medisch oncoloog (gespecialiseerd in kanker). Deze artsen brengen verslag uit aan de longarts.

De huisarts is de eerste met wie je te maken krijgt. Als de klachten aanhouden, verwijst een huisarts je door naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Als je daar de diagnose longkanker krijgt, heb je daarna vooral te maken met de artsen in het ziekenhuis en verdwijnt de huisarts naar de achtergrond.

In het ziekenhuis krijg je te maken met de longarts. Soms is de longarts gespecialiseerd in longkanker, maar het kan ook zijn dat het om een algemene longarts gaat, die alle longziekten behandelt. Bij de longarts kom je regelmatig op het spreekuur in de polikliniek. Het hangt van het ziekenhuis af hoe vaak je bij dezelfde longarts terecht komt. Er wordt geprobeerd je in te delen bij dezelfde arts, maar dat is niet altijd mogelijk.

In veel (grotere) ziekenhuizen worden artsen opgeleid tot longarts en zal je regelmatig een longarts in opleiding op het spreekuur zien. Deze wordt begeleid door een ervaren longarts. Meestal werken deze artsen in opleiding een aantal maanden op de polikliniek en gaan ze daarna wat anders doen. Je krijgt dus regelmatig nieuwe gezichten te zien.

De verpleegkundigen die je tegenkomt, hebben vaak een speciale opleiding in kanker of longziekten gevolgd. Zij geven vaak de chemotherapie en verzorgen en ondersteunen je tijdens je behandeling. Zij hebben meestal meer tijd om te praten dan artsen. Er zijn ook verpleegkundig specialisten en nurse practicioners: zij werken coördinerend en hebben vaak een verpleegkundig spreekuur waar je met al je vragen en klachten terecht kunt. Zij verwijzen je eventueel door naar een arts of een andere hulpverlener.

Als longkankerpatiënt krijg je veel zorgen en problemen voor je kiezen, die jij en je naasten moeten verwerken. Hierdoor kunnen binnen een relatie of een gezin veel spanningen ontstaan. Ook kunnen er praktische problemen ontstaan, bijvoorbeeld op het werk, financieel, in het huishouden of met de kinderen. Er werken allerlei hulpverleners in het ziekenhuis die je daarmee kunnen helpen. Zo zijn er maatschappelijk werk, medisch psychologen en geestelijk verzorgenden.

Ziekenhuizen
Er zijn verschillende soorten ziekenhuizen: streekziekenhuizen, academische ziekenhuizen en gespecialiseerde kankercentra. Meestal ga je eerst naar een streekziekenhuis. Van de academische ziekenhuizen zijn er maar een paar in Nederland. Hier wordt naast patiëntenzorg ook onderzoek gedaan en hier worden veel meer artsen opgeleid tot medisch specialist dan in de streekziekenhuizen. In de gespecialiseerde ziekenhuizen worden alleen kankerpatiënten behandeld en wordt veel experimenteel onderzoek gedaan. Een voorbeeld hiervan is het Anthoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam en de Daniël den Hoed kliniek in Rotterdam.

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

steun ons werk

Agenda

  1. Informatiebijeenkomst over longkanker

    5 juni 2020 12:30 - 17:00
  2. Bijeenkomst thymomen

    27 november 2020 12:00 - 16:00

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs