Nieuws Nieuwsbericht

Rookvrije ziekenhuizen, alleen hippe term?

31 mei, Wereld niet roken dag.

Wat een mooie ontwikkeling: steeds meer ziekenhuizen noemen zich een “rookvrij ziekenhuis”.

Goed dat er geen rookruimtes zijn in een ziekenhuis. Dat zou ook wel vreemd zijn aangezien overal in Nederland openbare ruimtes rookvrij zijn.

Wonderlijk is het dat wanneer je dit rookvrije ziekenhuis uitloopt er ziekenhuizen zijn waar je eerst tegen het bordje rookvrijziekenhuis aanloopt en daarna staat er waar je wel kunt roken. De rookabri kom je nog regelmatig tegen met daarop een bordje “ ROKEN” .

Zullen we een stapje verder gaan? Een rookvrij ziekenhuis plaatst geen informatie over waar je wel kunt roken. Ook plaatst het ziekenhuis geen rookruimtes buiten het ziekenhuis. Dan doe je als ziekenhuis de term “ rookvrij ziekenhuis” eer aan.

Zien roken, doet roken. Laten we het de mensen die met veel moeite gestopt zijn niet moeilijker maken. Stop met rookruimtes aanbieden en start met meer promotie en aanbod van stoppen met roken programma’s.

Complimenten aan de ziekenhuizen MC Leeuwarden, Radboud MC, UMC, WKZ en Prinses Máxima Centrum die ook  een rookverbod op het buitenterrein invoeren. Wie volgt?