Nieuws

Sick of smoking

Op donderdag 28 april was Anne Marie van Veen te zien in RTL Late Night van Humberto Tan. Anne Marie is longkankerpatiënte en actief betrokken bij Longkanker Nederland. In het programma was Anne Marie samen te zien met haar advocaat Bénédicte Ficq. De bekende strafrechtadvocaat wil dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of de tabaksindustrie vervolgd kan worden voor het opzettelijk en met voorbedachte rade benadelen van de gezondheid van Anne Marie.

De tabaksproducenten maken zich volgens de argumentatie van Bénédicte Ficq schuldig aan strafbaar handelen. De sigaretten die zij produceren en in de verkoop brengen, zijn ontworpen met het doel de roker zo snel mogelijk verslaafd te maken. Een eenmaal verslaafde roker loopt door deze praktijken grote gezondheidsschade op.

Anne Marie van Veen is 43 jaar en moeder van vier kinderen. Ze heeft uitgezaaide longkanker. Onder de naam Sick of Smoking roept Anne Marie iedereen die letterlijk of figuurlijk ziek wordt van de praktijken van de tabaksindustrie op om zich uit te spreken. Omdat de actie gericht is op het verminderen van de kans op het krijgen van longkanker bij toekomstige generaties, steunt Longkanker Nederland dit initiatief actief.

De oproep van Anne Marie in het programma RTL Night kende de eerste dag al veel opvolging. Duizenden steunen de actie en honderden mensen hebben hun foto geüpload op www.sickofsmoking.nl met een persoonlijke boodschap.
In diverse radio en Tv-programma’s werd de ochtend na de uitzending aandacht besteed aan het onderwerp.