Vraag liever hoe het met me gaat

Els Kamerbeek heeft longkanker. Ondanks dat ze nooit heeft gerookt. Ze vindt het erg vervelend dat mensen het daarom erger voor haar lijken te vinden.

“Hoezo? Ik rook toch niet? Dat was het eerste wat ik dacht toen de longarts in oktober 2012 zei dat er twee vlekken op mijn longen zaten. Het kon toch geen kanker zijn? De arts dacht aan een infectie, maar ondanks de antibiotica zaten de vlekken er na drie maanden nog steeds. Opereren was  de enige optie. Toen ik bijkwam uit de narcose en ik mijn man en zoons met bezorgde blikken om mijn bed zag staan, wist ik dat het foute boel was. Dus toch.

Uit onderzoek van het tumorweefsel bleek dat mijn longkanker werd veroorzaakt door een verandering in mijn DNA, de EGFR mutatie. Hierdoor gaat er iets mis in de celdeling en kan longkanker ontstaan. Ze hebben alles weg kunnen halen en ik had geen chemo of bestraling nodig. Ondanks de vermoeidheid – die ik heel moeilijk vind – heb ik mijn leven redelijk goed weer kunnen oppakken en geniet ik volop. Dat moet je doen zolang het kan, vind ik. Helaas zit er nu een nieuwe vlek op mijn rechterlong, maar dat maakt me niet bang. Als het kanker blijkt te zijn, kunnen ze het weer weghalen. En als dat niet kan, zijn er TKI’s; medicijnen om het te behandelen. Ik heb echt het gevoel dat ik hier niet aan ga overlijden.

Minder erg
Ik ben ervan geschrokken dat mensen me meteen vragen of ik heb gerookt als ik vertel dat ik longkanker heb. Als ik zeg dat dit niet zo is, hebben ze opeens medelijden met me. Dat vind ik zó vervelend! Alsof het voor mensen die wel hebben gerookt minder erg is. Alsof het hun eigen schuld is. Het gaat meteen over dat roken. Vraag liever gewoon hoe het met me gaat, denk ik dan.

Ik heb therapie gehad om mijn ziekte een plek te geven, maar heb in eerste instantie geen lotgenoten gezocht. Ik had al genoeg aan mezelf. Nu er meer rust is in mijn leven wil ik wel wat voor een ander betekenen. Misschien hebben ze iets aan mijn verhaal. “

 

Els

56 jaar
Diagnose longkanker : oktober 2012
Getrouwd 2 zonen van 19 en 25 jaar

Tip van Els

Therapie kan uitkomst geven om je ziekte een plek te geven

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

steun ons werk

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs