Mijn moeder was bang voor ziek zijn, dokters en ziekenhuizen

De moeder van Roland kreeg de diagnose longkanker. Ze is al haar hele leven bang voor ziek zijn, dokters, zieken- en verzorgingshuizen. Roland, zijn zus Patricia en vriendin Randy beloven haar zo goed mogelijk te begeleiden en te verzorgen in haar haar eigen huis.

Roland: “Mijn moeder ging helemaal niet graag naar de dokter, daar kon je namelijk slecht nieuws van krijgen. Als ze flauwvalt, haar stem schril en hoog gaat klinken en ze ook zomaar af en toe wegvalt als ze in haar stoel zit ,wordt het echt de hoogste tijd om naar de dokter te gaan. Het duurde lang, wel drie maanden, voordat de diagnose longkanker gesteld kon worden. Haar eerste reactie was: ‘Zie je wel, ik had nooit naar de dokter moeten gaan, daar krijg je slecht nieuws en zie, daar heb je het al.”

Randy: “Mijn schoonmoeder ging aan de chemo en werd daar ontzettend moe van. Ze was juist altijd zo een levendige vrouw maar na alle chemokuren was ze niet levensmoe maar chemo-moe. Roland en zijn zus Patricia zorgden zo goed zij konden voor haar. Roland’s zus woonde boven mijn schoonmoeder en wilde graag de dagelijkse huishoudelijke taken op zich nemen. Roland is juist goed in de gesprekken in de ziekenhuizen. Vanwege de fysieke afstand tussen mijn schoonmoeder en mij – ik woon in Rotterdam en zij woonde in Nijmegen- was ik juist meer voor de achtervang voor Roland en Patricia. En kon ik er voor zorgen dat zij de zorg voor hun moeder goed aankonden en volhouden.”

Kwaliteit van leven

Roland: “Het was niet makkelijk om een goede balans te vinden tussen wat de dokters in het ziekenhuis wilde en wat in onze ogen goede zorg was voor mijn moeder. Ik heb ook weleens aan de dokter gevraagd toen die weer een onderzoek voorstelde: doet u dit nu voor uzelf, het ziekenhuis of voor mijn moeder? Het was namelijk van het begin af aan duidelijk dat mijn moeder niet meer beter zou worden. Gelukkig waren mijn moeder, zus, Randy en ik het helemaal met elkaar eens dat kwaliteit van leven voorop moest staan. “

Randy: “We zijn ontzettend dankbaar dat het gelukt is om mijn schoonmoeder helemaal thuis te verzorgen tot het einde. Toen de zorg steeds intensiever werd hebben we extra hulp ingeschakeld waarbij er de laatste twee weken 24 uur per dag zorg was. Zo konden wij ook onze rust nemen en weer opladen. De huisarts, thuiszorgmedewerkers en verpleegkundigen waren geweldig. Ze is rustig thuis overleden. “

Roland en Randy

Roland (49) en Randy (38) hebben en relatie.

Tip

“Houd als mantelzorger goed je eigen grenzen in de gaten. Neem de tijd en ruimte om ook zelf weer op te kunnen laden. Voel je jezelf goed? Dan ben je beter in staat om een goede mantelzorger te zijn.”

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

steun ons werk

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs