Vragen en antwoorden over thymoom

Op deze pagina staan vragen en antwoorden over thymoom. Deze pagina wordt nog verder aangevuld.

Wat is een thymoom?
Een thymoom is een zeldzame tumor in de borstkas, die is ontstaan vanuit de thymus (zwezerik). De thymus is een orgaan in de borstkas en speelt een belangrijke rol in het afweersysteem in onze jonge jaren. Een thymoom groeit langzaam en zaait bijna nooit uit. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 50 mensen te horen dat zij een thymoom hebben. Een thymoom komt ongeveer net zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen en vaker in leeftijden van 40 tot 60 jaar. Patiënten worden behandeld door een longarts en een chirurg.

Wat doet de thymus?
De thymus is een orgaan in de borstkas. Na onze geboorte speelt de thymus een belangrijke rol bij het aanmaken van een goed afweersysteem. De thymus traint het lichaam om de rest van ons leven goed te kunnen reageren op vreemde cellen. Rond onze puberteit is deze training bijna afgelopen. Hierna zal het thymusweefsel afnemen en verdwijnen in vetweefsel.

Welke aandoeningen zijn er aan de thymus?
Bij sommige mensen is het thymusweefsel echter toegenomen, waardoor er verder onderzoek wordt gedaan om de oorzaak te achterhalen. Aandoeningen aan de thymus zijn zeldzaam. De meest voorkomende zijn: een overactieve thymus, een holte gevuld met vocht (cyste), een thymoom en een thymuscarcinoom (thymuskanker).

Wat is het verschil met thymuskanker?
Thymuskanker is een ander type tumor dan een thymoom. Thymuskanker groeit zeer snel en heeft een grotere kans op uitzaaiingen waardoor het een kwaadaardige tumor is. Thymomen groeien traag en zaaien niet snel uit.

Hoe wordt een thymoom ontdekt?
Een thymoom heeft verschillende cellen, zoals afweercellen en epitheelcellen. De patholoog neemt wat weefsel af en doet onderzoek naar de cellen. Afhankelijk van de cellen weten de artsen om wat voor thymoom het gaat.
De spierziekte myasthenia gravis gaat vaker gepaard met thymomen of een overactieve thymus. Maar in de meeste gevallen wordt een thymoom per toeval ontdekt op een foto of scan van de borstkas. Ze kunnen namelijk zonder duidelijke reden ontstaan en je voelt de tumor zelf niet.

Welke behandeling is er voor mensen met thymomen?
Ondanks de lage groeisnelheid kunnen thymomen toch ingroeien in andere organen of uitzaaien naar onder andere het longvlies, hartzakje of long. Daarom is het advies vaak om het thymoom in een eerder stadium te verwijderen. Door gespecialiseerde artsen wordt het beste behandelplan gemaakt. Dat kan bestaan uit één of meerdere behandelingen zoals in de meeste gevallen een operatie en in minder vaak voorkomende gevallen chemo- of radiotherapie. Na behandeling kan een thymoom terugkomen, maar dit is nóg zeldzamer dan het ontstaan van het thymoom.

Wat biedt het Expertisecentrum?
In Nederland is één expertisecentrum voor mensen met thymomen: het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (MUMC+). In dit centrum is veel ervaring met de robot-operatie voor het verwijderen van de zwezerik/thymoom. Ook is het artsenteam ervaren in het volledige behandelplan (indicatie voor chemo- of radiotherapie, immunotherapie, biologicals).

Aangezien het grootste deel van de patiënten met thymomen in Maastricht wordt gezien en geopereerd, is hier de expertise opgebouwd door zowel de chirurg, patholoog, longarts en radiotherapeut. Na de operatie zullen zij gezamenlijk beoordelen of er verdere behandeling nodig is. Patiënten worden vervolgens teruggezien door hun eigen longarts, die het advies de jaren erna verder opvolgt ter controle. Wanneer er in de toekomst vragen zijn vanuit de arts of patiënt, kan er gemakkelijk informatie worden opgevraagd in het Maastricht UMC+.

Dit betekent niet dat andere centra geen thymoom mogen behandelen. Maar omdat het om een zeldzame aandoening gaat, vinden veel artsen het belangrijk om de ervaring van een expertisecentrum in te zetten voor hun patiënten.

Wist je dat er op 29 november een bijeenkomst is voor patiënten met thymomen?

Maastricht UMC+ en patiëntenorganisatie Longkanker Nederland houden vrijdag 29 november een informatiemiddag over thymomen. Tijdens de informatiemiddag informeren sprekers jou over de ontwikkelingen en de behandelmogelijkheden bij thymomen. Je kunt met lotgenoten praten en vragen stellen aan artsen en andere zorgverleners. Je bent van harte welkom. Neem gerust een familielid of andere naaste mee. Hieronder lees je hoe je kunt aanmelden en wat het programma is.

Klik hier voor de flyer met het programma ->>