• diagnose longkanker

  Answer Question
  Categorie:
  0
  0

  Ik ben een vrouw van 67 jaar. Ik heb zo’n 45 jaar gerookt, nu COPD, longinhoud bijna 40% . Ik fitness 3 x per week en doe al het huishoudelijk werk nog zelf. Heb in de afgelopen 7/8 jaren 1 x per 2 1/5 – 3 jaar een Röntgenfoto laten maken van mijn longen. Laatste foto is 2 1/2 jaar geleden gemaakt. Ik wil aan mijn huisarts vragen nu weer mag, gewoon voor de zekerheid en ter controle. Heeft het zin je regelmatig te laten controleren en kan dit kwaad?
  Ook wil ik weten of op een CT scan longkanker beter op te sporen is dan op een Rö foto?

  Marked as spam
  Datum bericht 16-01-2018 15:39
  54 views

  (1)

  0
  Private answer

  Uit een groot onderzoek in Amerika blijkt dat als je mensen die meer dan 30 jaar hebben gerookt en korter dan 15 jaar geleden gestopt zijn een CT scan van de longen vanaf het 55e jaar jaarlijks maakt de kans verkleint dat je overlijdt aan longkanker. Dit effect bereik je niet met een gewone longfoto. De waarde van een CT scan is dus groter dan een longfoto. In Nederland loopt deze studie nog, de cijfers worden eind dit jaar waarschijnlijk bekend.
  Op dit moment wordt een CT scan van de longen nog niet vergoed. En dus ook niet geadviseerd…. maar wat niet is kan komen.

  Marked as spam
  Beantwoord op 18-01-2018 11:37