• Hersenuitzaaiing tijdens immunotherapie

  Hersenuitzaaiing tijdens immunotherapie

  0
  0

  Ik ben bevriend geraakt met een vrouw die, net als ik, uitgezaaide longkanker heeft, stadium 4. Haar toestand is met Pembrolizumab al bijna anderhalf jaar stabiel. Nu blijkt ze een uitzaaiing in haar hersenen te hebben (ze had klachten, er is een MRI gemaakt, ze zal geopereerd worden en de neurochirurg is optimistisch). Die zagen we niet aankomen, bij mij werkt de immunotherapie (Nivolumab) ook erg goed, we dachten veilig te zijn zolang de immuno werkt, hoe kan het dat er dan toch een uitzaaiing groeit? Betekent dat dat de immunotherapie niet meer werkt? En waarom wordt er niet standaard een hersenscan gemaakt als longkanker vaak uitzaait naar de hersenen?

  Marked as spam
  Datum bericht 05-02-2019 17:19
  24 views
  0
  Private answer

  in principe dringt pembroluzimab door de bloed hersenbarriere van de hersenen en het geneesmiddel is dus ook actief in het brein. Studies laten zien dat bij patienten met hersenenmetastase er wel degelijk tumor verkleining kan optreden tijdens behandeling met pembroluzimab. Wat er precies aan de hand is bij uw vriendin, kan ik op basis van deze gegevens niet goed duiden. Is er inderdaad sprake van uitzaaiing van de longkanker of is er sprake van een andere hersentumor? Heeft die uitzaaiing er al een tijd gezeten zonder ontdekt te zijn (zijn er eerder hersenenscans gemaakt?). zijn de overige uitzaaiingen stabiel, worden kleiner of nemen toe?? Al met al kan ik geen inschatting geven of de behandeling nog wel of niet werkt.

  Wat betreft het maken van hersenscans, wordt dit niet standaard gedaan bij patienten die geen neurologische klachten hebben tijdens de behandeling met bv immunotherapie of chemotherapie. Er wordt pas gericht onderzoek gedaan als daar aanleiding toe is, bv als er nieuwe neurologische symptomen ontstaan die verdacht zijn voor problemen in de hersenen.

  Marked as spam
  Beantwoord op 06-02-2019 14:21