• kan een kwaadaardige tumor in een goedaardige veranderen?

  kan een kwaadaardige tumor in een goedaardige veranderen?

  • Vragen
  • Diagnose
  • kan een kwaadaardige tumor in een goedaardige veranderen?
  0
  0

  Bij mijn partner is in 2016 kleincellige snelgroeiende longkanker met uitzaaiingen naar de hersenen geconstateerd. Hij heeft hiervoor chemotherapie en bestralingen gehad. De tumor in de long was gekrompen en van het vlekje dat nog op de foto’s te zien was, werd in eerste instantie uitgegaan van littekenweesel.
  Zijn hersenen zijn nog steeds schoon, maar helaas is het vlekje in de longen tot iets groter geworden. Het groeit gelukkig langzaam: in een periode van 9 maanden is het maar een paar millimeter groter geworden. Ze hebben opnieuw een biopsie gedaan en hieruit bleken ze alleen maar goedaardige cellen te kunnen vinden. Volgens de longarts is het allemaal relatief goed nieuws. i.v.m groei wordt er toch met een nieuwe chemokuur gestart.
  Nu is mijn vraag: Is het mogelijk dat een snelgroeiende kwaadaardige tumor verandert in een langzaamgroeiende goedaardige tumor? of hebben ze het verkeerde stukje van de tumor gepakt?

  met vriendelijke groet
  Dewi

  Marked as spam
  Datum bericht 28-10-2018 13:45
  49 views
  0
  Private answer

  Het is niet mogelijk dat een kleincellig longcarcinoom spontaan veranderd in een andere goedaardige tumor. Het gebeurt inderdaad wel vaker dat bij biopsie net een verkeerd gebiedje wordt getroffen waarin geen tumor cellen worden aangetroffen. Dit wordt een zogenaamde sample error genoemd.


  Marked as spam
  Beantwoord op 29-10-2018 10:36