• Kan mijn moeder longvlies kanker hebben zonder ooit met asbest in aanraking te zijn geweest?

  • Vragen
  • Diagnose
  • Kan mijn moeder longvlies kanker hebben zonder ooit met asbest in aanraking te zijn geweest?
  Categorie:
  0
  0

  Beste heer/mevrouw, mijn moeder (78 jaar) is momenteel opgenomen. Ze was heel benauwd en bleek veel vocht achter haar longen te hebben. Hierin zijn kankercellen gevonden. Na allerlei onderzoek, mammografie, longfoto’s en een Pet scan is de haard niet gevonden. Nu is de hypothese dat het longvlies kanker kan zijn. Hiervoor moet er een biopt worden genomen. Dit is serieuze operatie. Nu vraag ik me af of dat een logische volgende stap is in de diagnostiek. Mijn moeder is namelijk niet in contact geweest met asbest, wat wordt gezien als de aanleiding voor longvlies kanker. Ik zou graag horen hoe jullie hierover denken. Het is namelijk best een ingreep om de biopt te kunnen nemen.

  Vriendelijke groet, Andrea Doeser (06 21203161)

  Marked as spam
  Datum bericht 09-07-2020 18:51
  5 views
  0
  Private answer

  Als er kanker cellen worden gevonden in het pleuravocht is er sprake van pleuritis carcinomatosa. Het pleuravocht is het vocht wat tussen het binnenste borstvlies en het buitenste borstvlies zit en dat kan ontstaan als een tumor ergens in het lichaam uitzaait naar het borstvlies. (vaak borst of long)

  Als er geen primaire oorzaak (ander orgaan met kanker) wordt gevonden waar het vandaan zou kunnen komen dan zou het kunnen passen bij borstvlieskanker: dat is kanker die daar dan ook echt is begonnen. Je ziet dat soms bij mensen die geen asbest contact hebben gehad in een ver verleden. Er is in Nederland een "mesothelioom " panel= borstvlies kanker - van pathologen die naar die cellen kijkt en het best het verschil kan vaststellen tussen pleuritis carcinomatosa ( uitzaaiing van kanker elders in het lichaam) versus primair borstvlieskanker. (mesothelioom) . Om het zeker te weten is soms wel een biopt nodig van het borstvlies

  Marked as spam
  Beantwoord op 17-07-2020 11:41