• Liquid biopsy PD-L1 staining en monitoring

  Answer Question
  Categorie:
  0
  0

  Hallo,

  Is het in Nederland (Belgie of Duitsland) al mogelijk om middels een liquid biopsy vast te stellen wat het PD-L1 percentage is voor NSCLC KRAS-G12C cq vast te stellen of en in welke mate een PD-L1 immunotherapy kans van slagen heeft alsmede om de effectiviteit van een immunotherapy behandeling te monitoren.

  Achtergrond: bij mijn echtgenote is in dec 2017 vastgesteld dat ze NSCLC KRAS-G12C in stage IV heeft op basis van analyse van pericardiaal vocht.. De daarop volgende chemobehandelingen (4x Cisplatin + Pemetrexed en daarna 15x Pemetrexed) waren effectief (primaire tumor nog ca 35% van oorspronkelijke en geen metastases meer). Nu gaan bijwerkingen meer hun tol eisen waardoor we bij het punt komen om evt te switchen naar immunotherapy.

  Marked as spam
  Datum bericht 13-03-2019 19:26
  11 views

  (1)

  0
  Private answer

  De behandeling van deze KRAS vorm van longkanker stadium IV was tot voor kort in de eerste lijn chemotherapie en aansluitend onderhoudsbehandeling bij goede respons en conditie.
  (Op dit moment is de standaard behandeling chemotherapie EN immunotherapie tegelijk, onafhankelijk van de PDL1 bepaling!)
  Als uw echtgenote nu nog steeds een respons heeft is er geen indicatie in deze setting om een andere behandeling te starten. Je moet wachten tot er progressieve ziekte is tot je de volgende lijn behandeling start.
  Je zou dus kunnen overwegen vanwege de bijwerkingen om de huidige behandeling te staken en te wachten tot er progressieve ziekte is. Als dat is aangetoond bestaat er sowieso een indicatie voor immunotherapie. Onafhankelijk van de PDL1 bepaling. Het is mogelijk om de PDL1 status te bepalen in een liquid biopsy, maar het is dus niet nodig aangezien die indicatie al vast staat onafhankelijk van de PDL1 status. ( het is ook mogelijk de PDL1 status op het oude biopt te bepalen, maar niet noodzakelijk)

  Marked as spam
  Beantwoord op 21-03-2019 08:08