• Kan men zonder pet-scan een stadium van de longkanker vaststellen?

  • Vragen
  • Diagnose
  • Kan men zonder pet-scan een stadium van de longkanker vaststellen?
  Categorie:
  0
  0

  Geachte, mijn moeder heeft afgelopen week te horen gekregen dat zij stadium 4 longkanker heeft. Deze diagnose is gesteld aan de hand van een ct-scan van de longen en een mri van de rug. Er is tot nu toe enkel in de rechter long een tumor gevonden en aan de linker kant ren aantal kleine uitzaaiingen. In haar rug is geen tumor aangetroffen. De arts geeft aan dat het niet noodzakelijk is om een pet scan uit te voeren omdat dit geen verandering in het behandelplan zal brengen. Als ik de artikelen op internet bekijk, blijkt dat men enkel met een pet-scan kan vast stellen in welk stadium de longkanker zich bevindt. Helaas blijkt men 1,5 jaar geleden de longkanker over het hoofd te hebben gezien, waardoor het vertrouwen erg is afgenomen. Graag zou ik willen weten of de diagnose zonder pet scan gesteld kan worden.

  Marked as spam
  Datum bericht 13-09-2015 18:20
  388 views
  0
  Private answer

  Als op een gewone CT-scan al uitzaaiingen te zien zijn, is het niet nodig om ook nog een PET-scan te maken, tenzij er twijfel is óf het uitzaaiingen zijn, óf dat er maar 1 uitzaaiing is en je toch eventueel zou willen opereren. Dan is het wel zinvol nog een PET-scan te maken, omdat je dan kunt zien of er veel meer uitzaaiingen zijn die een operatie onmogelijk maken.
  Als er eenmaal meerdere uitzaaiingen zijn vastgesteld, is de behandeling hetzelfde, dan is er geen reden een PET-scan te maken (tenzij het in onderzoeksverband moet).
  Sterkte

  Marked as spam
  Beantwoord op 25-04-2016 18:22