• methotrexaat en durvalumab kan dan samen?

  Answer Question
  Categorie:
  0
  0

  ik ben behandeld tegen uitgezaaide longkanker met bestraling en chemotherapie, volgens mijn longarts zijn de kankercellen dood, maar ze heeft wel een immuuntherapie voorgesteld tegen de “pluisjes”, ik heb dit uiteraard aangenomen, mede doordat ik volgens haar een heel gunstige pd-l1 had ( nagenoeg 100%).
  Ik heb als gevolg van de immuunbehandeling met durvalumab ontstekingen in mijn gewrichten in beide duimen en pinken. tot nu toe kreeg ik prednison, maar omdat het niet echt overgaat, wil mijn longarts iom de reumatoloog over op methotrexaat.
  Mijn vraag is kan dit naast de durvalumab?

  mvg Aloys

  Marked as spam
  Datum bericht 16-12-2019 11:52
  8 views

  (1)

  0
  Private answer

  U heeft een zogenaamde artritis opgelopen als bijwerking van de immunotherapie. De bijwerking wordt in verschillende gradering ingedeeld, van licht (graad 1) tot ernstig (graad 3). Indien de rheumatoloog methotrexaat wil inzetten als behandeling, omdat prednison niet het gewenste effect heeft, moet geconcludeerd worden dat er sprake is van graad 3. Dit houdt in dat de immunotherapie gestopt moet worden totdat de artritis is verdwenen. Indien dit in korte tijd gebeurd, bv binnen 6 weken, kan worden overwogen om de immunotherapie weer te starten. De kans dat er weer opnieuw een artritis ontstaat is echter zeker aanwezig.

  Marked as spam
  Beantwoord op 18-12-2019 14:27