• niet kleincellig adenocarcinoom longkanker met Her-2 mutatie

  Answer Question
  Categorie:
  0
  0

  Mijn man heeft sinds feb. 2020 (ontdekt) een niet-kleincellig adenocarcinoom met een Her- 2 mutatie, PDL-1= neg (staat op een formulier wat we hebben gekregen). Stadium 4 met uitzaaiingen in het mediastium en in klier rond de aorta in de buik. Hij is 56 jaar, nooit gerookt, altijd gezond geweest. Hij doet mee aan een trial met 1e lijnsbehandeling Poziotinib. Na 4wk was er een wonderbaarlijk goede respons te zien. Er was nauwelijks meer iets te zien op de CT-scan, ook klieren waren stuk kleiner geworden en dat na 4wk slikken Poziotinib. Wij heel blij natuurlijk!!!.
  Maar na 6 wk moest hij even 2wk stoppen wgs de bijwerkingen> kleine bloeduitstortingen op onderbenen. Hij werd na 5 dg al sneller kortademig en bleek dat er veel vocht in zijn long zat. Inmiddels is dat weggehaald en is hij weer 3wk bezig met de Pozitinib maar met een lagere dosering, nu 14mg en is hij weer stabiel.
  Vragen die ik heb:
  1. hoe kan het dat er na stoppen Poziotinib zo snel weer pleuravocht in de long ontstaat terwijl de tumor enorm was afgenomen? Na starten van de Poziotinib wordt er ook geen pleuravocht meer gevormd, werkt al binnen een week ofzo. Hoe werkt dat dan?
  2. Is er iets bekend hoe snel deze tumor resistent kan worden?
  3. Is het dan resistentie of mutatie? of kan het allebei zijn?
  4. De longarts zei dat er ook chemo in comb. met immuuntherapie gegeven kan worden maar de PDL-1 is negatief dan werkt immuuntherapie toch niet? (ik lees dat bij de andere vragen op deze site waar dat antwoord op gegeven is)
  5. Is er bij u iets bekend of Afatinib ook zou werken tegen deze mutatie? Zijn er nog meer TKI remmers in ontwikkeling die werken tegen deze Her-2 mutatie, het schijnt nogal een zeldzame mutatie te zijn.
  6. Ik heb iets gelezen dat deze mutatie ook voorkomt bij borstkanker patiënten en dat Herceptin/Trastuzumab ook mogelijk tegen de niet-kleincellig long adenocarcinoom met Her-2 mutatie zou kunnen werken. Ook als de PDL-1 neg is? Is hier wat over bekend?

  Dat zijn veel vragen maar ik hoop dat u ze kan beantwoorden. Heel erg bedankt alvast!!
  HG
  Maria

  Marked as spam
  Datum bericht 30-06-2020 19:52
  1 views

  (1)

  0
  Private answer

  Het aantal patienten met een Her-2 mutatie is dermate klein, dat deze patienten in enkele centra in Nederland worden behandeld, vaak in studie verband. Dit is van wege het feit dat spreiding van dergelijke patienten over alle ziekenhuizen niet bijdraagt aan toename van expertise van behandelaars. Ik zou u daarom willen adviseren al u vragen te stellen aan uw behandelaar. hij/zij heeft de meeste expertise om de specifieke vragen van u te beantwoorden. Daarnaast zijn een aantal vragen dermate toegespitst op uw medische situatie, dat dit niet via een algemene website te beantwoorden zijn.

  Marked as spam
  Beantwoord op 02-07-2020 15:24