• Uitzaaiingen hersenen ondanks medicijnen

  Answer Question
  Categorie:
  0
  0

  bepaalde medicijnen ( crizotinib) gaan niet door de bloedbaan barrière van de hersenen. Als na verloop van tijd er hersenmetastasen zijn, terwijl het lichaam onder de nek schoon blijft, is er dan sprake van:

  • De kanker heeft daar al (niet zichtbaar voor mri) gezeten, voordat met de pillen is begonnen?
  • Het betreft nieuwe kankeractiviteit?
  Marked as spam
  Datum bericht 06-11-2015 11:34
  261 views

  (1)

  0
  Private answer

  Crizotinib gaat wel wat door de bloed-hersenbarrière, hoewel in geringe mate.Er zijn ook remissies beschreven van metastasen in de hersenen na crizotinib. Als er asymptomatische hersenmetastasen zijn kan toch crizotinib in de eerste lijn gegeven worden. Tweedelijns ALK remmers doen het beter in de hersenen.
  Het kan dus zijn dat de kanker daar heeft gezeten (onder de detectiegrens) en doordat de doordringbaarheid minder is die metastasen nu gaan groeien.
  Of er sprake is van nieuwe kanker activiteit is moeilijk te zeggen omdat het wat minder goed de plaats bereikt. Je kan het beschouwen als locale toename, dat behandelen bv door te bestralen en de systeem behandeling niet te veranderen.
  (artikel State of the Art in  Journal of Thoracic Oncology: Targeted therapy for Brain metastases in EGFR -mutated and ALK Rearaanged Non- Small-Cel Lung cancer)

  Marked as spam
  Beantwoord op 21-04-2016 11:37