• Wat bepaalt uiteindelijk de keuze voor chemo of bestraling wanneer opereren geen optie meer is?

  • Vragen
  • Behandeling
  • Wat bepaalt uiteindelijk de keuze voor chemo of bestraling wanneer opereren geen optie meer is?
  Categorie:
  0
  0

  Mijn broer is enkele maanden geleden gediagnostiseerd met longkanker. we hadden tot vorige week hoop dat de tumor met een operatie verwijderd zou kunnen worden; een kijkoperatie heeft echter uitgewezen dat er uitzaaing is in 1 lymfeklier.
  Zijn longarts heeft nu chemokuur voorgesteld. Mijn broer is de afgelopen maand zo’n 10 kilo afgevallen, en naar mijn observatie hard achteruit gegaan. Hij klaagt vaker over pijn, heeft heel weinig energie en moeite met praten.
  Zijn arts vindt hem eigenlijk wel zwak voor chemo maar het enige alternatief dat zij heeft gesteld is eerst aansterken en dat gaat, in de ogen van de familie, nu niet gebeuren. Hij heeft weinig eetlust en slaapt slecht dus hij gaat verder achteruit.
  Wij wonen in Suriname, waar immuuntherapie nog niet wordt toegepast. Het enige alterntatief is dus denk ik bestraling?
  Maar ik heb geen idee wat zwaarder is om te ondergaan en wat effectiever is?
  Zou iemand van uw team hier meer over kunnen zeggen?
  Alvast hartelijk bedankt,
  Maggie Schmeitz

  Marked as spam
  Datum bericht 02-07-2020 19:46
  17 views
  0
  Private answer

  Het is heel moeilijk om je broer zo te zien lijden en zo achteruit te zien gaan. Als hij in zo een slechte conditie is is chemotherapie inderdaad een risico, maar als je niets doet zal hij verslechteren.....
  Dat is voor ons onmogelijk te beoordelen om dat vanaf een afstand in te schatten. Wij houden in het algemeen aan als iemand het grootste deel van de dag op is en zichzelf goed kan verzorgen dat chemotherapie kan.
  Als iemand uren per dag op bed ligt is dat vaak een reden om niet te gaan behandelen... tenzij je aan een aantal klachten wat kan doen: b.v bestralen op een pijnplek, prednison 20 mgr geven om de eetlust te verbeteren op proef... anders wordt het heel moeilijk.....

  Marked as spam
  Beantwoord op 17-07-2020 11:52