Op 4 februari, Wereldkankerdag, is er extra aandacht voor kanker. Misschien is kanker iets waar je niet mee te maken hebt in je omgeving. Of juist wel. Misschien heb je net gehoord dat je zelf kanker hebt. Dan staat je wereld behoorlijk op z’n kop. Wil je weten hoe het is om kanker te hebben en wat er allemaal op je pad komt? Kijk dan de afleveringen van de tv-serie Over mijn lijk.

‘Ik ben fysiek ziek, maar eigenlijk is je hele omgeving ziek’
Het is alweer het 8e seizoen van dit programma waarin jonge mensen met kanker gevolgd worden. Wat een prachtige manier om inzicht te krijgen in wat kanker voor iemand betekent. En niet alleen voor de persoon die kanker heeft, maar ook voor alle mensen om hem of haar heen. Zoals Fabiënne in een van de afleveringen zegt: “Ik ben fysiek ziek, maar eigenlijk is je hele familie ziek, iedereen doet mentaal mee, vrienden doen mentaal mee, kennissen, het is niet alleen ik.”
De angst, onzekerheid, het maken van keuzes, het afscheid nemen, dat komt opeens in het leven van mensen met kanker én hun omgeving. Laten we dat niet vergeten.

Professionele ondersteuning is onmisbaar
Ook het onwerkelijke dat iemand er goed uit kan zien, maar toch echt kanker heeft. En dat mensen met kanker ook gewoon mensen zijn die willen genieten en leuke dingen willen doen, als ze dat nog kunnen. Zonder deze momenten kun je niet leven, nu je er nog bent. Wat een veerkracht heb je nodig om dit te kunnen. Wat zouden wij graag willen dat er voldoende goede psychische ondersteuning is voor deze mensen. Verschrikkelijk dat er bij gespecialiseerde hulp wachttijden zijn van wel 25 weken. Wanneer je geen goed vooruitzicht hebt, ben je bij wijze van spreken al overleden voordat je de ondersteuning hebt gehad. We proberen allemaal ons steentje bij te dragen als kankerpatiëntenorganisaties, inloophuizen, maar ook professionele hulp is onmisbaar.



Het einde van je leven: praat over wat jij wilt
In Over mijn lijk, zie je een gesprek dat Mirjam met haar familie en huisarts voert over euthanasie en waar ze wil overlijden. Heftig, maar goed om te zien hoe dit gaat. Dat maakt het minder beangstigend. Het is heel erg confronterend, maar maak eens een afspraak met jouw huisarts om hierover te praten. Als je eraan toe bent, kun je met jouw huisarts jouw afspraken vastleggen. Dan hoef je je geen zorgen meer te maken op het moment dat je er de kracht niet meer voor hebt. Het gaat dan zoals jij dat zou willen.

Over mijn lijk, een programma dat precies op de goede manier gemaakt is: echte pijn, maar ook veel liefde. Meer informatie over het programma Over mijn lijk - >>

Ondersteuning bij longkanker
Heb jij of heeft iemand uit je omgeving longkanker? Dan willen wil patiëntenorganisatie Longkanker Nederland je graag helpen. Heb je een vraag, stel deze dan aan onze artsen, of lees de pagina’s met informatie over longkanker. Zoek je lotgenotencontact? Lees de verhalen van mensen die hetzelfde meemaken of de blogs. Ook kun je lid worden van de besloten Facebookgroepen waar mensen met longkanker en hun familie of naasten met elkaar kennis en ervaring uitwisselen. Verder ben je van harte welkom op onze informatiebijeenkomsten over longkanker en behandelmogelijkheden of andere actuele onderwerpen.

Deel via

Lees verder...

  1. 3 februari 2020 Cijfers over kanker 2019: huidkanker komt steeds vaker voor, longkanker veroorzaakt meeste sterfte
    Lees verder
  2. 3 februari 2020 Vragen over longkanker en immuuntherapie? App de Expert op Wereldkankerdag 2020 tijdens de live-uitzending
    Lees verder
  3. 30 januari 2020 Lidia aan het woord in NPO Radio 1 programma 'Stax&Toine' over longkankerscreening
    Lees verder