Nieuws Nieuwsbericht

Zondag 4 februari Wereldkankerdag

In 2017 kregen circa 110.000 Nederlanders de diagnose kanker: dit is een stijging van 1% ten opzichte van 2016, blijkt uit nieuwe cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De stijging van diagnoses komt onder andere door de vergrijzing. Maar gelukkig overleven steeds meer mensen de ziekte ook. Door steeds meer nieuwe doorbraken in kankeronderzoek is het overlevingspercentage van mensen die 5 jaar na de diagnose nog in leven zijn tot 64% gestegen. 

Wereldkankerdag

Op zondag 4 februari is het Wereldkankerdag en wordt er wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Voor de Nederlandse Wereldkankerdag werken ruim honderd organisaties samen. Longkanker Nederland doet ook mee. Door het gezamenlijk presenteren van activiteiten willen wij de bewustwording rondom kanker vergroten en stimuleren dat mensen met kanker en hun naasten de weg naar passende zorg en ondersteuning weten te vinden. Op www.wereldkankerdag.nl is behalve informatie over de speciale actie een overzichtelijke landkaart te vinden die vele tientallen activiteiten weergeeft die speciaal rondom Wereldkankerdag door het hele land heen plaatsvinden.

Informatiestand in Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk
In het kader van Wereldkankerdag organiseert het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk samen met diverse organisaties, instellingen en bedrijven op maandagavond 5 februari een informatiebijeenkomst over ‘Palliatieve zorg in de behandeling van patiënten met kanker’. Tijdens deze bijeenkomst vertellen een aantal sprekers over dit onderwerp. Daarnaast is er een informatiemarkt met diverse stands. Longkanker Nederland staat ook op deze informatiemarkt. Lees meer over deze bijeenkomst.

Vraag Vandaag

KWF Kankerbestrijding zendt op Wereldkankerdag voor de eerste keer het online programma Vraag Vandaag uit. Een live-uitzending over het laatste nieuws op het gebied van kankerbestrijding. De presentatie is in handen van Lieke van Lexmond (RTL-presentatrice), samen met Dennis Wilt (RTL Weer). Kijkers thuis kunnen via de online chat vragen stellen over kanker, preventie, behandelingen, voeding, roken en klachten tijdens of na de ziekte. De vragen worden tijdens deze middag beantwoord door een panel van experts van de samenwerkende organisaties van Wereldkankerdag. Lieke van Lexmond: “Ik ken helaas wel een aantal mensen die ziek geweest zijn of nu nog altijd te maken hebben met kanker.”

Vraag Vandaag is te zien op zondagmiddag 4 februari van 15:00-15:45 uur op www.kwf.nl en www.wereldkankerdag.nl.