Longkanker is al jaren de kankersoort waaraan in ons land jaarlijks de meeste mensen overlijden. Het gaat om ruim 10.000 Nederlanders . Nieuwe behandelopties en meer bewustwording moeten het tij keren. “We zijn er nog lang niet.”

Format foto sjaal met quote Daphne en Anne Marie voor website 825 x 371 px

November is longkankermaand. Jaarlijks wordt dan extra aandacht gevraagd voor longkanker, onder meer symbolisch door een wit lintje te dragen. Vanwege de ernst van de ziekte en het grote belang om de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen, gaan meerdere betrokken ‘ambassadeurs’ deze maand op de foto met een extra groot lintje in de vorm van een witte gebreide sjaal.

Tot deze ambassadeurs behoren ook Prof. dr. Anne-Marie Dingemans en drs. Daphne Dumoulin, beiden longarts in het Erasmus MC Kanker Instituut in Rotterdam. De twee artsen zien patiënten met allerlei varianten van uitgezaaide longkanker, in alle stadia van de ziekte en met allerlei verschillende DNA-mutaties.

Vroeger stadium

“In korte tijd is de manier waarop longkanker wordt behandeld compleet veranderd. Zo worden opties met immuuntherapie en/of doelgerichte therapie inmiddels ingezet bij vrijwel alle patiënten met uitgezaaide longkanker. En we kunnen steeds vaker in een vroeger stadium starten met deze behandelingen. Bij patiënten met de ziekte in een minder vergevorderd stadium van de ziekte. Maar ook steeds vaker als eerste behandeloptie.”

De longartsen zien dus hoopgevende ontwikkelingen. “Dat is mooi, maar we zijn er nog lang niet. Aandacht voor alle aspecten rond de ziekte is en blijft daarom heel belangrijk. Aandacht bijvoorbeeld voor goede communicatie. Zo kunnen nieuwe behandelingen ervoor zorgen dat mensen langer dan verwacht blijven leven. Van de mogelijke gevolgen daarvan – fysiek, mentaal en/of sociaal – zijn naasten zich vaak niet goed bewust. Blijf dus altijd goed met elkaar praten, blijf oog houden voor elkaars welzijn.”

“Innovatieve behandelopties leiden tot steeds meer ‘gepersonaliseerde’ longkankerzorg. Echt afgestemd op het individu. Een gevolg is dat iemand vaak langer moet wachten op de start van een behandeling. Dat is lastig, want als je net hebt gehoord dat je longkanker hebt, dan wil je natuurlijk liever vandaag dan morgen starten met behandelen. Maar voor de beste zorg op maat moeten we toch echt eerst de volledige diagnostiek afronden. Voor je het weet ben je twee weken verder. Waarom dat echt niet sneller kan, dat moeten wij als artsen heel goed uitleggen…”

‘Niet-roker-gerelateerde longkanker’

“Ontzettend belangrijk blijft dat jongeren niet beginnen met roken – de aandacht daarvoor mag nooit verslappen. Maar besef ook goed dat iedereen met longen longkanker kan krijgen. Ook niet-rokers dus! Door mutatietesten herkennen wij de vorm die wij niet-roker-gerelateerde longkanker noemen, dan zien we bepaalde afwijkingen die helemaal niets met roken te maken hebben. We moeten waken voor dat ‘eigen schuld, dikke bult’-stigma.

Onder vakgenoten en bij beleidsmakers vragen we aandacht voor een toekomst waarin iedere longkankerpatiënt toegang heeft tot alle behandelopties, en dus ook tot de beste optie voor haar of zijn specifieke situatie. Helaas is dat nu nog lang niet altijd het geval. En tegen mensen met longkanker blijven we zeggen: informeer altijd naar onze klinische studies. Door mee te doen draag je een heel belangrijk steentje bij aan nog betere longkankerzorg in de toekomst!”

“Veel verschillende redenen dus om te streven naar nog meer bewustwording rond longkanker. Niet alleen richting longkankerpatiënten, hun naasten, zorgprofessionals en beleidsmakers, maar richting ons allemaal! En daarom dragen wij deze maand vol overtuiging onze witte sjaal!”



Deel via

Lees verder...

  1. 29 oktober 2018 Etienne: “Ik ontwaakte uit een coma en hoorde dat ik longkanker had, stadium 4”
    Lees verder
  2. 15 oktober 2018 Hans: "Ik ben nog nooit zo geschrokken"
    Lees verder