Op deze pagina lees je alles over de behandeling van thymomen. Wil je meer weten over de behandeling van thymuskanker? Kijk dan op kanker.nl

Welke behandeling is er voor mensen met thymomen?

Thymomen groeien langzaam. Toch kunnen ze ingroeien in andere organen. Of uitzaaien naar andere delen in het lichaam zoals het longvlies, hartzakje of de long. Daarom is het advies vaak om het thymoom in een eerder stadium te verwijderen. Door gespecialiseerde artsen wordt het beste behandelplan voor jou gemaakt. Dat kan bestaan uit één of meerdere behandelingen. Meestal is dit een operatie. Soms ook chemo- of radiotherapie. Na de behandeling kan een thymoom terugkomen, maar dit is nóg zeldzamer dan het ontstaan van het thymoom.

Welke behandeling is er voor mensen met thymuskanker?

Lees meer informatie over de behandeling van thymuskanker op kanker.nl

Kan een thymoon terugkomen na de behandeling?

Ondanks dat veel thymomen wegblijven na een operatie, komt de tumor wel eens terug. Het terugkomen wordt ‘een recidief’ genoemd. De kans om een recidief te krijgen hangt van veel factoren af. Zoals het type thymoom dat was verwijderd, of er ingroei in omliggende weefsels was en of de chirurg het thymusweefsel tijdens de operatie volledig heeft kunnen verwijderen. Na de operatie besluiten de chirurg, longarts en radiotherapeut samen met de patiënt of er na de operatie een behandeling met radiotherapie volgt om de kans op een recidief te verkleinen.

Radiotherapie kan bijwerkingen geven dus het wordt alleen uitgevoerd bij patiënten die een hoge(re) kans hebben dat de tumor terugkomt (recidief). Ondanks alle overwegingen en behandelingen, ontwikkelt 10-30% van de patiënten met een geopereerd thymoom een recidief in de jaren na de operatie. Een recidief betekent niet dat er slecht behandeld is, het geeft enkel aan dat het thymoom kans heeft gezien om opnieuw terug te komen.

Om patiënten goed te behandelen is het van belang dat patiënten worden opgevolgd na de operatie door middel van controles op de polikliniek en scans. Een recidief kan vele jaren na de operatie optreden, waardoor het aanbevolen is om de patiënt die een thymoom heeft gehad minimaal 15 jaar terug te laten komen voor controles. Wanneer de tumor terugkomt, wordt er samen met de patiënt, chirurg en longarts gekeken of opnieuw opereren een oplossing kan zijn.

Hoeveel patiënten worden er gemiddeld per jaar behandeld?

In het MUMC in Maastricht worden gemiddeld 45 patiënten per jaar aan een thymusafwijking geopereerd, waarvan er ongeveer 15-20 patiënten een thymoom hebben. In andere ziekenhuizen worden soms ook operaties aan de thymus uitgevoerd.

In het Erasmus MC worden ongeveer 40 patiënten per jaar geopereerd aan een thymusafwijking. In 2023 hadden er iets meer dan de helft daarvan een thymoom.

Niet iedere patiënt met een thymoom kan geopereerd worden. Soms is het stadium te vergevorderd bij kwaadaardige thymomen of thymuscarcinomen om te kunnen opereren. Dit heeft te maken met de mate van doorgroei en de uitzaaiing.

Ook kan het thymoom té groot zijn om veilig te opereren. Soms wordt er dan vooraf chemotherapie gegeven om te kijken of de tumor slinkt om een operatie mogelijk te maken. Met de cijfers die bekend zijn, zijn er meer patiënten die de diagnose ‘thymoom’ krijgen, dan dat er geopereerd wordt. In 2017 kregen in Nederland 86* mensen te horen dat zij een thymoom hebben. Het getal 86 geeft het aantal diagnoses weer, niet het aantal geopereerde patiënten.

* Bron NKR registratie cijfers 2017.
De getallen geven het aantal diagnoses weer, niet het aantal geopereerde patiënten.