Als je longkanker hebt, verandert je leven. Samen met je omgeving moet je een nieuw evenwicht zien te vinden. Door de ziekte en de behandelingen heb je minder energie. Daarom is een goede conditie belangrijk: daarmee kan je de ziekte beter aan.

Tips om je conditie op peil te houden:

  • Goed en gezond eten.
  • Bewegen en frisse lucht krijgen.
  • Goed slapen en ook overdag af en toe uitrusten.
  • Zorgen voor ontspanning die je prettig vindt.
  • Niet over je grenzen gaan in je werk en met het huishouden.
  • Als het teveel wordt, op tijd hulp inschakelen.
  • Vooral dingen doen die je zelf belangrijk vindt en de rest uit handen geven.
  • Zorgen dat je hobby’s en sociale contacten geen verplichtingen worden.

Bijwerkingen van medicijnen

Voeding

Na de diagnose van longkanker ziet je leven er anders uit. Door de behandeling kun je misschien last hebben van smaakveranderingen of minder zin hebben in eten. Toch is het belangrijk om goed te blijven eten als je longkanker hebt.

Lees meer over voeding en kanker.

Wietolie

Wietolie die je in een winkel kan kopen is niet hetzelfde als medicinale cannabis. Medicinale cannabis kan je alleen krijgen met een recept van een arts. De Transvaal apotheek in Den Haag mag medicinale cannabis maken. Bij medicinale cannabis, weet je zeker dat de kwaliteit goed is.

Medicinale cannabis kan helpen bij:

* Pijn bij kanker
* Misselijkheid, verminderde eetlust, vermagering en verzwakking bij kanker
* Misselijkheid en braken als gevolg van medicatie of bestraling bij kanker

Overleg met je arts of je medicinale cannabis kunt gebruiken in combinatie met jouw medicijnen.

Fysiotherapie

  • Fysiotherapie vergoed, ja of nee? Wie een behandeling tegen kanker achter de rug heeft, kan onder leiding van een geschoolde oncologische fysiotherapeut een programma volgen. Dat kan heel nuttig zijn, omdat kracht- en conditietraining helpen bij het herstel. Maar is dit verzekerd – of niet? Voor informatie over vergoedingen, zoek je in de Zorgwijzer.
  • Voor de fysiotherapie voor of na een operatie bij longkanker, kan je het beste terecht bij een fysiotherapeut met de specialisatie Longfysiotherapeut. Deze vind je hier Klik bij 'extra competenties' op Longfysiotherapeut.

Aanvullende zorg

Complementaire zorg is een aanvulling op de standaardzorg. Deze zorg kan helpen bij klachten en bij je herstel. Massage, acupunctuur, muziektherapie, dit zijn voorbeelden van complementaire zorg bij kanker.

Als je een ernstige ziekte hebt, zoals longkanker ben je vaak op zoek naar informatie over hoe je je beter kunt voelen. Naast de zorg die iemand in het ziekenhuis krijgt, willen mensen weten of ook andere dingen helpen. Kan acupunctuur mij helpen? Wat is mindfulness? Wat doet wietolie? Helpt het om extra vitamines of kruiden te gebruiken?

Het is fijn als je weet wat je kunt verwachten. Wat maakt me fitter? Wat zorgt dat ik beter kan slapen? Hoe krijg ik minder pijn? Het is goed om te weten hoe je terecht kunt bij 'veilige aanvullende zorg'.

Op verwijsgidskanker vind je fysiotherapeuten, diëtisten en psychologen met ervaring met behandelen van mensen met kanker. Maar je vind er ook acupuncturisten, haptotherapeuten en yogadocenten met ervaring met het werken met mensen met kanker. En je vindt er nog veel meer zorg- en hulpverleners met deze ervaring.

Inloophuis

De lichamelijke klachten en de behandelingen kunnen ervoor zorgen dat je minder kan doen dan je gewend bent. Ook het verwerken van de ziekte kost energie. Er komen allerlei gevoelens van wanhoop, verdriet, machteloosheid, boosheid, angst, somberheid en schuldgevoelens. Het kan zijn dat je gevoel van zelfvertrouwen verandert en dingen die eerst belangrijk leken nu onbelangrijk lijken of andersom.

Wil je met iemand praten over hoe je voelt? Een inloophuis kan steun bieden. Op veel plekken in Nederland zijn inloophuizen, waar je terecht kunt voor mentale ondersteuning, contact met andere mensen die kanker hebben of gewoon om leuke activiteiten te doen ter ontspanning. Een inloophuis in jouw buurt vind je hier.

Bekijk hieronder het filmpje over wat een inloophuis doet.

Psychologische zorg

Door longkanker kan er veel veranderen in je leven: op het gebied van werk, relaties en sociale contacten. Door lichamelijke beperkingen kun je misschien (tijdelijk) niet meer werken. Of het lukt je niet goed om alle dagelijkse dingen doen. Ook de toekomst kan onzeker zijn. Heb je moeite om de draad weer op te pikken na de diagnose longkanker? Je bent niet de enige! Heb je het gevoel dat je extra psychologische hulp kunt gebruiken? Blijf er niet mee rondlopen. Jouw huisarts kan je verder helpen met informatie en een verwijzing.

Hulp voor als je vastloopt
Om je aan te kunnen passen aan veranderingen heb je veerkracht nodig. Dit is de buffer waarmee we schokken van het leven kunnen opvangen. Misschien heb je (tijdelijk) onvoldoende veerkracht om je aan te kunnen passen aan alles wat er verandert in je leven. Je kunt dan het gevoel hebben dat je vastloopt of de situatie niet aankunt. Als dat gevoel lang aanhoudt, kan het goed zijn om hulp te vragen van iemand die gespecialiseerd is in psychosociale oncologische zorg. Je huisarts kan je naar zo’n deskundige verwijzen.

Zie ook de Verwijsgids Kanker voor een behandelaar bij jou in de buurt.

Meer informatie?
Klik op onderstaande links voor meer informatie.

Geestelijke verzorging

Geestelijke zorg is zorg voor mensen met levensvragen. Levensvragen raken aan inspiratie, levensbeschouwing, spiritualiteit en waarden. Meestal kun je voor deze vragen terecht bij je vertrouwde netwerk van familie, vrienden, collega’s of een (geloofs)gemeenschap. Als dit netwerk ontbreekt of niet de juiste plek is waar je je ‘ei’ kwijt kunt, kun je ondersteuning vinden bij ondersteuning vinden bij vrijwilligers en professionals.

Geestelijke verzorging is de professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensbeschouwing. Voor hulp kun je terecht bij een geestelijk verzorger.

Wat zijn levensvragen?
Levensvragen komen meestal op als je leven niet meer vanzelfsprekend is. Dit gebeurt soms zomaar en vaker door een bijzondere of belastende gebeurtenis – zoals het ziek zijn door longkanker.

Levensvragen zijn alledaagse vragen: wat maakt voor jou de dag de moeite waard, waar “doe je het voor”? En het zijn ook grote vragen naar de zin en de bedoeling van het leven. Het zijn vragen waar je tijd voor moet nemen om over na te denken. Soms liggen levensvragen verborgen onder gevoelens van boosheid, angst en verdriet. Of ze liggen verscholen onder lichamelijke en/of psychische klachten. Levensvragen stellen en beantwoorden, helpt je om je leven te waarderen en betekenis te geven.

Bekijk de animatie over levensvragen:

Wat doet een geestelijk verzorger?
Geestelijk verzorgers bieden professionele begeleiding, hulpverlening en advisering bij zingeving en levensbeschouwing.

Geestelijk verzorgers zijn er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt. Zij bieden een luisterend oor, een troostend woord, rituelen en een goed gesprek. Bij hen is vertrouwelijkheid en onafhankelijkheid verzekerd.

Waar vind ik een geestelijk verzorger?
Geestelijk verzorgers werken in instellingen of komen bij mensen thuis. De meeste vind je in ziekenhuizen, verpleeghuizen en de geestelijke gezondheidszorg.

Het landelijke telefoonnummer voor zingeving en levensvragen: 085-0043063

Meer informatie?
Klik op onderstaande links voor meer informatie.

Sociale contacten

De ziekte heeft ook invloed op je sociale contacten. Omdat je sneller vermoeid bent, kan je niet op dezelfde manier met je vrienden omgaan of deelnemen aan sociale activiteiten. Soms is het nodig om een hobby even te laten liggen of een lidmaatschap van een vereniging (tijdelijk) op te zeggen. Het is ook belangrijk om een goed gesprek aan te gaan met je vrienden om uit te leggen hoe je je voelt en waar je mee zit.

Het is goed om mensen te laten weten dat je longkanker hebt (collega’s, leerkrachten op de school van je kinderen, kennissen), maar dat is niet altijd makkelijk. Veel patiënten vinden het vooral moeilijk om te vertellen aan mensen van wie ze veel houden, juist omdat ze hen geen pijn en verdriet willen doen. Iedereen reageert verschillend op het nieuws van je ziekte. Het kan zijn, dat mensen niks van zich laten horen, omdat ze niet zo goed weten hoe ze moeten reageren.

Platform hoestie.nu om te delen hoe het met je gaat
Als je longkanker hebt, willen je familie, vrienden, kennissen en/of collega’s natuurlijk weten hoe het met je gaat. En jij wilt je verhaal met je naasten delen, maar dan wel op een manier die jou zo min mogelijk belast. Want steeds weer hetzelfde verhaal vertellen kost tijd en energie. En die zijn juist extra veel waard als je ernstig ziek bent.

Maar ook je naasten hebben het moeilijk. Ze zijn bang om je lastig te vallen met hun vragen of weten niet wat ze moeten zeggen. Hoestie.nu kan daarbij helpen. Het is een social media platform waarmee je je naasten op een besloten, veilige en overzichtelijke manier kunt informeren over hoe het met jou en jouw gezondheid gaat. Met je eigen hoestie.nu pagina houd je in één klap iedereen die voor jou belangrijk is op de hoogte.Meer informatie over Hoestie.nu.

Gebruik de Stamps-app om te vertellen hoe het met je gaat
Stamps is een gratis app, beschikbaar in de App Store en Google Play Store. Mensen kunnen via Stamps op eenvoudige wijze vertellen over hun ziekte en foto’s toevoegen. Via mail of WhatsApp kun je familieleden of vrienden uitnodigen om jouw verhaal in de app te volgen.

Het gebruiken van de app heeft diverse voordelen voor patiënten maar ook voor hun netwerk. Een patiënt kan zonder dat het veel tijd en energie kost zijn hele netwerk informeren door op één plek op te schrijven hoe het met hem gaat. Patiënten kunnen later eenvoudig hun eerdere ervaringen teruglezen. Doordat volgers in de app op diverse manieren hun medeleven kunnen uiten, zullen patiënten steun ervaren. Volgers kunnen wanneer en waar het hun past de updates van hun dierbare lezen. Er is geen drempel om contact te onderhouden. Volgers van gebruikers kunnen in de app een kaartje of bloemetje sturen naar de persoon die zij steunen. Stamps biedt een veilige omgeving waar geen reclame of nieuwsberichten tussendoor komen.Meer informatie over de Stamps-app.

Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!