Als je longkanker hebt, verandert het leven sterk. Samen met je omgeving moet je een nieuw evenwicht zien te vinden. Door de ziekte en de behandelingen heb je minder energie. Daarom is een goede conditie belangrijk: daarmee kan je de ziekte beter aan.

Tips om je conditie op peil te houden:

 • Goed en gezond eten.
 • Bewegen en frisse lucht krijgen.
 • Goed slapen en ook overdag af en toe uitrusten.
 • Zorgen voor ontspanning die je prettig vindt.
 • Niet over je grenzen gaan in je werk en met het huishouden.
 • Als het teveel wordt, op tijd hulp inschakelen.
 • Vooral dingen doen die je zelf belangrijk vindt en de rest uit handen geven.
 • Zorgen dat je hobby’s en sociale contacten geen verplichtingen worden.

Voeding

Na de diagnose van longkanker ziet je leven er anders uit. Door de behandeling kun je misschien last hebben van smaakveranderingen of minder zin hebben in eten. Toch is het belangrijk om goed te blijven eten als je longkanker hebt.

Lees meer over voeding en kanker.

Emoties

De lichamelijke klachten en de behandelingen kunnen ervoor zorgen dat je minder kan doen dan je gewend bent. Ook het verwerken van de ziekte kost energie. Er komen allerlei gevoelens van wanhoop, verdriet, machteloosheid, boosheid, angst, somberheid en schuldgevoelens naar boven. Het kan zijn dat je gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde verandert en dingen die eerst belangrijk leken nu onbelangrijk lijken of andersom.

Veel patiënten raken na verloop van tijd gewend aan de gedachte longkanker te hebben en pakken dan de draad van het leven weer op. In het algemeen vinden de meeste patiënten de dagen na de behandelingen het zwaarst. Het duurt een tijdje voordat je weer op krachten komt. Zwaar lichamelijk werk kan daardoor in die periode moeilijk zijn. Ziek melden is dan een goed idee. Als het huishouden je te zwaar is, schakel dan hulp in. Van vrienden en familie of professionele hulp. Neem de tijd om hen uit te leggen wat je van ze verwacht en wat er moet gebeuren. Zij zijn immers niet gewend jouw huishouden te runnen. Als hulp spontaan wordt aangeboden, is het altijd een goed idee om dit te accepteren.

Inloophuis
Wil je met iemand praten over hoe je voelt? Een inloophuis kan steun bieden. Op veel plekken in Nederland zijn inloophuizen, waar je terecht kunt voor mentale ondersteuning, contact met andere mensen die kanker hebben of gewoon om leuke activiteiten te doen ter ontspanning. Een inloophuis in jouw buurt vind je hier.

Bekijk hieronder het filmpje over wat een inloophuis doet.

Psychologische zorg

Door longkanker kan er veel veranderen in je leven: op het gebied van werk, relaties en sociale contacten. Door lichamelijke beperkingen kun je misschien (tijdelijk) niet meer werken. Of het lukt je niet goed om alle dagelijkse dingen doen. Ook de toekomst kan onzeker zijn. Heb je moeite om de draad weer op te pikken na de diagnose longkanker? Je bent niet de enige! Heb je het gevoel dat je extra psychologische hulp kunt gebruiken? Blijf er niet mee rondlopen. Jouw huisarts kan je verder helpen met informatie en een verwijzing.

Hulp voor als je vastloopt
Om je aan te kunnen passen aan veranderingen heb je veerkracht nodig. Dit is de buffer waarmee we schokken van het leven kunnen opvangen. Misschien heb je (tijdelijk) onvoldoende veerkracht om je aan te kunnen passen aan alles wat er verandert in je leven. Je kunt dan het gevoel hebben dat je vastloopt of de situatie niet aankunt. Als dat gevoel lang aanhoudt, kan het goed zijn om hulp te vragen van iemand die gespecialiseerd is in psychosociale oncologische zorg. Je huisarts kan je naar zo’n deskundige verwijzen.

De hulp wordt tijdelijk volledig vergoed
In 2012 werd gespecialiseerde hulp bij aanpassingsproblemen uit het basispakket geschrapt, ook bij kanker. Deze zorg wordt nu weer tijdelijk vergoed (tot 1 september 2021) vanuit de landelijke pilot Aanpassingsstoornis bij kanker. Je hoeft geen eigen bijdrage te betalen. Ook is er geen eigen risico.

Voorwaarde is wel dat je behandeld wordt door een psycholoog, psychotherapeut of psychiater gespecialiseerd in psychosociale oncologische zorg en die een BIG-registratie heeft. Zie de Verwijsgids Kanker voor een behandelaar bij jou in de buurt.

Meer informatie?
Klik op onderstaande links voor meer informatie.

Sociale contacten

De ziekte heeft ook invloed op je sociale contacten. Omdat je sneller vermoeid bent, kan je niet op dezelfde manier met je vrienden omgaan of deelnemen aan sociale activiteiten. Soms is het nodig om een hobby even te laten liggen of een lidmaatschap van een vereniging (tijdelijk) op te zeggen. Het is ook belangrijk om een goed gesprek aan te gaan met je vrienden om uit te leggen hoe je je voelt en waar je mee zit.

Het is goed om mensen te laten weten dat je longkanker hebt (collega’s, leerkrachten op de school van je kinderen, kennissen), maar dat is niet altijd makkelijk. Veel patiënten vinden het vooral moeilijk om te vertellen aan mensen van wie ze veel houden, juist omdat ze hen geen pijn en verdriet willen doen. Iedereen reageert verschillend op het nieuws van je ziekte. Het kan zijn, dat mensen niks van zich laten horen, omdat ze niet zo goed weten hoe ze moeten reageren.

Naasten

Als iemand in je omgeving longkanker krijgt, verandert ook jouw leven ingrijpend:

 • De patiënt zal regelmatig ziek zijn en zorg nodig hebben
 • Het huishouden en de zorg voor inwonende kinderen zal vooral op jouw schouders terecht komen.
 • Je moet je partner en kinderen opvangen als ze verdriet hebben.
 • Ook zijn er allerlei mensen die je te woord moet staan, omdat ze willen weten hoe het gaat met de patiënt.
 • Je moet zelf ook verwerken dat je partner longkanker heeft en dat de toekomst er misschien heel anders uitziet.

Mantelzorg
Het komt er op neer dat je het druk zal hebben en dat je een sterke partij moet zijn. Veel naasten, vooral partners, hebben de neiging om zichzelf weg te cijferen. Dat is begrijpelijk, maar het is juist belangrijk dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Door ook als mantelzorger tijdig je grenzen aan te geven, kun je elkaar beter steunen. Neem dus tijd voor jezelf en vraag op tijd om hulp bij vrienden, familie of instanties.

Werk

Als je longkanker hebt en je werkt, verandert er misschien ook wat op het gebied van werk en inkomsten. Kan of wil je blijven werken? Is je ziekte te combineren met je werk? En wat zijn de gevolgen?

Ook als werkgever kun je vragen hebben over wat de gevolgen zijn van de diagnose longkanker van een van je werknemers. De Folder Longkanker en Werk geeft je hier meer informatie over.

Meer informatie

Leven met de dood

Aukje patiënt met stadium 4 longkanker vertelt hoe het voor haar is om 'te leven met de dood'. Bekijk de video hieronder.

Dood gaan

Euthanasie
Wel of geen euthanasie is een moeilijke beslissing. Goede informatie over euthanasie vind je bij de NVVE.

Hospice
Je kunt ervoor kiezen om de laatste periode van je leven in een hospice te zijn. Je hebt daar een eigen kamer en er zijn vrijwilligers die je helpen met je verdriet of angst. Hier kun je een hospice zoeken.

Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!