Longkanker ontstaat vaak door tabaksverslaving, maar er zijn steeds meer mensen, die niet of nauwelijks gerookt hebben en toch longkanker krijgen. Deze groep wordt de laatste jaren, vooral onder vrouwen steeds groter.

Mutaties

Deze groep niet-rokende longkankerpatiënten heeft vaak mutaties in de tumor. Dat betekent dat het genetisch materiaal (DNA) van de kankercellen is veranderd. Hierdoor ziet longkanker bij niet-rokers er vaak anders uit dan bij rokers. De gen mutatie bepaalt welke behandeling je krijgt. Daarom wordt via een test bepaald of en welke mutaties je hebt. Weet je niet of er mutatie onderzoek is gedaan op weefselmateriaal van je tumor, vraag het dan na bij je behandeld arts.

Longkankerpatiënten die niet of nauwelijks gerookt hebben hebben vaak een betere prognose, omdat de doelgerichte behandeling vaak beter aanslaat. Toch moet je ook als niet-rokende patiënt leren omgaan met het feit dat je een ziekte hebt waarvoor in veel gevallen helaas nog geen genezing voor bestaat.

Daarbij kan het ook lastig zijn dat je vaak de vraag krijgt of je gerookt hebt. Je moet dan keer op keer uitleggen, dat dit niet het geval is. Het kan helpen om een standaard zinnetje als antwoord klaar te hebben als : “Ik heb liever dat je vraagt hoe het met me gaat in plaats van of ik gerookt heb of niet.”

Joris is een jonge ondernemer. Hij heeft nooit gerookt. Toch werd bij hem longkanker vastgesteld. Bekijk de video hieronder.

Professor dr. H. Groen legt het belang uit van mutatie-analyse voor patiënten met longkanker die niet of nauwelijks gerookt hebben. Bekijk de video hieronder.

Met jouw hulp kunnen we mensen met longkanker blijven helpen Steun ons en doneer nu!