Een mediastinoscopie is een onderzoek van de lymfeklieren in het mediastinum. Het mediastinum is de ruimte tussen de longen en ligt in het midden van de borstkas. In dit gebied liggen het hart, de grote bloedvaten, de slokdarm, de luchtwegen en de lymfeklieren. Een mediastinoscopie is een kijkoperatie. Dit onderzoek wordt gedaan als de arts wil weten of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zitten. Hiervoor worden stukjes weefsel van de lymfeklieren afgehaald. De patholoog onderzoekt dit weefsel en kijkt of er uitzaaiingen in zitten.

Dit onderzoek kan ook worden gedaan als er eerder met andere onderzoeken een afwijking in dit gebied is gevonden. Via een mediastinoscopie kan de arts achterhalen wat die afwijking precies is.

Hoe gaat dit onderzoek?

Als je een mediastinoscopie krijgt, ben je onder volledige narcose. De chirurg maakt een klein sneetje (ongeveer 4-5 cm) aan de bovenkant van je borstbeen. Dan wordt er een buis naar de lymfeklieren toe geschoven. Vervolgens verwijdert de chirurg via de ingebrachte buis kleine stukjes weefsel van de lymfeklieren of van de afwijkingen. Deze weefselstukjes worden door de patholoog onder de microscoop onderzocht of op kweek gezet. Nadat de weefselstukjes zijn weggenomen, wordt de buis verwijderd en wordt de snee in de huid gehecht. De operatie is dan klaar. Je wordt wakker op de uitslaapkamer.