Nieuws Nieuwsbericht

Michel Dutrée nieuwe voorzitter Longkanker Nederland

Utrecht – Michel Dutrée is sinds 1 juli de nieuwe voorzitter van Longkanker Nederland, de patiëntenorganisatie voor patiënten met longkanker en hun naasten. Hij volgt Marcel Canoy op die na 3 jaar afscheid neemt van Longkanker Nederland.

Hij is opgeleid tot arts aan de Erasmus Universiteit. Sindsdien heeft hij zich ingezet voor de organisatie van de gezondheidszorg in verschillende functies: als secretaris van de Raad van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum, directeur van Berenschot Gezondheidszorg, bestuurder van Prismant en als directeur van Nefarma. Hij is gepromoveerd op het onderwerp Medische Technologie. Op dit moment werkt hij als raadgever/interimmanager aan complexe, vaak politieke vraagstukken via zijn eigen bureau Assistis. Ook is hij actief als toezichthouder bij bevolkingsonderzoek Midden-West, Certe (laboratorium) en de NVLF (logopedie). Tot slot is hij tuchtrechter bij de Dopingkamer van het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Longkanker Nederland is blij met zijn komst. “Met Michel halen we een enthousiaste en gedreven voorzitter binnen die bovendien bekend is met de (inter-)nationale wereld rondom de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen.”

Wat is de reden dat je voorzitter bent geworden van Longkanker Nederland?
Ik ben opgegroeid met ouders die veel rookten en heb om me heen een aantal familieleden aan kanker, waaronder longkanker, verloren. Verder vind ik dat een patiëntenorganisatie in gesprek moet gaan met patiënten. Dan weet je wat hen echt bezig houdt en ook wat nieuwe medicijnen doen met een patiënt. Daar kun je dan weer wat mee in de beleidswereld van de zorg.

Wat wil je graag bereiken voor Longkanker Nederland en patiënten met longkanker?
Mijn ideaal is om van longkanker een chronische ziekte te maken met een goede kwaliteit van leven en het onterechte stigma eraf te halen. Preventie vind ik daarbij ook van groot belang. Als arts heb ik altijd geleerd dat voorkomen beter is dan genezen.

Je hebt een druk bestaan: hoe combineer je alle functies die je vervult?
Ik doe alleen dingen die ik echt leuk vind. Dingen waar ik energie van krijg en daar zijn er veel van. Juist die afwisseling houdt mijn leven heel boeiend. Door efficiënt te werken en goed te plannen kun je heel veel doen in een dag.

 

foto: Assistis