Nieuws Nieuwsbericht

Niet gerookt en toch longkanker: mutaties en translocaties

Helaas krijgen mensen die longkanker hebben vaak de vraag ‘Heb je gerookt’? Rare vraag. Vraag je aan iemand met hartproblemen ‘ Te hard gewerkt zeker’? Heel vervelend voor deze mensen, want ja is het dan eigen schuld? Roken is een verslaving. Bovendien zou ‘ Hoe gaat het met je’ ? Of ‘ Kan iets voor je doen’? een sympathiekere vraag zijn aan iemand die kanker heeft.

En wist je dat het ook mogelijk is om longkanker te krijgen als je niet gerookt hebt? Longkanker kan bijvoorbeeld ook ontstaan door een mutatie of translocatie. Dit is een spontane verandering in de genen. De meest voorkomende mutatie bij longkanker is EGFR. De meest bekende translocaties zijn ALK en ROS1. Voor deze groep mensen is er een andere behandeling dan bij andere vormen van longkanker. Zij krijgen doelgerichte therapie. Dit wordt ook wel targeted therapy genoemd. Deze behandeling bestaat uit het slikken van tabletten. Deze tabletten remmen de groei van kanker of doden kankercellen tijdelijk. Je kunt door deze tabletten langer leven.

Patiëntenorganisatie Longkanker Nederland heeft besloten Facebookgoepen. Ook voor deze speciale groepen. Wil je lid worden van de besloten Facebookgroep voor patiënten met EGFR of voor patiënten met ALK/ROS1? Stuur een e-mail naar info@longkankernederland.nl We vragen ieder lid zich in de groep voor te stellen. Leden helpen elkaar met informatie en delen van ervaringen.