20231031 RTB Longkanker NL Franke 002

De vader van Dion - John Franke - is op 4 maart overleden aan de gevolgen van longkanker. Sinds zijn diagnose in 2020 heeft John zich altijd actief ingezet voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker. Zijn dochter Dion pakt nu de handschoen op.

“Als jij er straks niet meer bent, dan pak ik het op en dan gaan we gewoon zorgen dat het er gaat komen.’’ Met deze belofte aan haar vader in het achterhoofd zet Dion Franke zich nu samen met Longkanker Nederland in voor een bevolkingsonderzoek naar longkanker.

De noodzaak van een landelijk bevolkingsonderzoek

“Longkanker is een van de meest dodelijke kankersoorten in Nederland en dat komt ook omdat het in de meeste gevallen veel te laat wordt ontdekt. Als je er dus eerder bij bent kan er ook eerder een behandeling worden gestart.” Dat is volgens Dion de belangrijkste reden waarom ook zij nu, in nagedachtenis aan haar vader, wil pleiten voor een landelijk bevolkingsonderzoek.

“Toen mijn vader in 2020 zijn diagnose kreeg was het direct al helemaal mis. Hij heeft, denk ik, een half jaar bij de huisarts gelopen met klachten van benauwdheid en tijdens het sporten wat druk op zijn borst. Omdat mijn vader ook wat dikker was werd hem geadviseerd af te vallen, want dan is de kans groot dat je ook minder benauwd bent bij inspanning. Later dacht de huisarts dat er misschien sprake was van een longontsteking, maar ook de antibioticakuren sloegen niet aan.”

In 50% van de gevallen wordt longkanker pas ontdekt in stadium 4

Uiteindelijk werd longkanker in een vergevorderd stadium bij John vastgesteld. Het verhaal van John Franke is helaas niet uniek. Longkanker manifesteert zich doorgaans met vage klachten, die vaak niet van een flinke verkoudheid te onderscheiden zijn.

“Mijn vader heeft wel eens gezegd dat als hij in een bevolkingsonderzoek was gescreend, hij waarschijnlijk 20 jaar langer had geleefd. Hij was in de regio een bekend figuur. Hij wist een groot publiek te bereiken met zijn interviews voor kranten, op TV en in radioprogramma’s. Hij had ook een goed beluisterde podcastserie, waarin hij met humor en met positiviteit sprak over zijn leven met longkanker. Een van zijn gevleugelde uitspraken was: Alleen humor doodt de tumor.”

Verbetering van de mentale zorg van patiënten met longkanker

Op de vraag hoe Dion deze grote schoenen gaat vullen reageert ze nuchter. Dion is net afgestudeerd en inmiddels ook aan het werk als verpleegkundige. “Ik ga het op mijn manier doen. Mijn eindscriptie van de opleiding gaat over het verbeteren van de mentale zorg van de patiënt met longkanker in het ziekenhuis. Ik vind dat daar nog veel valt te verbeteren. Ik vind deze mentale zorg, naast een landelijk bevolkingsonderzoek, een belangrijk aandachtspunt van de behandeling van longkanker.

Dion begrijpt als verpleegkundige heel goed dat zorgverleners veel taken hebben en dat er voor een goed gesprek met een patiënt over hun gevoelens vaak geen tijd is. Ook patiënten zelf praten niet snel over hun gevoelens. Maar de schok van de diagnose longkanker en het verdriet hierover moet wel door hen kunnen worden verwerkt.

“Het is geen onwil van zorgverleners, het is eerder een blinde vlek. Een onderbelicht onderwerp van de behandeling van patiënten met longkanker. Ik draag daarom deze maand de witte sjaal voor meer aandacht voor het mentale welbevinden van patiënten met longkanker.”

Deze campagne wordt financieel ondersteund door AstraZeneca, Bristol Meyers Squibb, Janssen, MSD en Roche.
Foto's door Rob ter Bekke, interview door Axel Heilijgers



Deel via

Lees verder...

  1. 29 november 2023 Iedereen met longen kan longkanker krijgen, herken de symptomen
    Lees verder
  2. 28 november 2023 Het verhaal met de witte sjaal: Danielle patholoog en Frank longarts
    Lees verder
  3. 27 november 2023 Het verhaal met de witte sjaal: Sjaak Burgers longarts
    Lees verder