Stoppen met roken

Rook je en wil je graag stoppen?

Stoppen met roken is moeilijk maar altijd zinvol. Ook als je longkanker hebt. Stoppen met roken heeft effect op jouw behandeling, je prognose wordt beter. We helpen je daarom graag om te stoppen met roken. Longkanker Nederland wil namelijk dat minder mensen longkanker krijgen. Iedereen stopt op zijn eigen manier. Hieronder lees je allerlei informatie over stoppen met roken. We geven je tips om te stoppen en tips om vol te houden. Ook noemen we manieren om te stoppen met roken en hoe je hulp in de buurt kunt vinden. Voor meer informatie verwijzen we je naar de website www.ikstopnu.nl.

De website www.ikstopnu.nl is gemaakt door het Trimbos-instituut in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De inhoud van de website is afgestemd met diverse (ervarings)deskundigen, zoals de Alliantie Nederland Rookvrij! Longkanker Nederland heeft zich als partner aangesloten bij deze Alliantie.

Waarom zou ik stoppen?

Het is altijd zinvol om te stoppen met roken. Het is beter voor je gezondheid, jouw omgeving en je portemonnee. Ook als je longkanker hebt en hiervoor wordt behandeld heeft het voordelen als je stopt met roken: jouw prognose wordt beter, de kans op uitzaaiingen is kleiner, je voelt je beter en leeft dus langer met een betere kwaliteit van leven. Ook is de kans kleiner dat je een tweede kanker krijgt. Als je zelf iets kan doen is dit het.

Lees de voordelen

Bekijk hoe snel je gezondheid verbetert na het stoppen met roken

 

 

Hoe pak ik het aan?

Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Iedereen heeft een eigen aanpak, maar goede voorbereiding is altijd belangrijk. Ontdek hoe jij het beste stopt met roken. Stop jij met begeleiding, medicijnen of op eigen kracht?

Ontdek verschillende manieren om te stoppen met roken

 

Zoek hulp in de buurt

Op de website ikstopnu.nl staat een kaart waarop alleen begeleiders staan die werken met methoden waarvan we uit onderzoek weten dat ze goed werken. Je kunt ook altijd jouw huisarts vragen naar begeleiding bij het stoppen met roken.

Vul jouw locatie in en zoek hulp in de buurt

 

Tips om te stoppen

  1. Zoek steun. Met persoonlijke begeleiding is stoppen met roken makkelijker.
  2. Bereid je goed voor. Denk na over wat voor jou moeilijke momenten kunnen worden en bedenk hoe je hiermee omgaat.
  3. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je stopt. Je kunt hiervoor ook social media gebruiken.

Lees alle tips om te stoppen met roken 

Tips om vol te houden

  1. Krijg je trek in een sigaret of shagje? Wacht vijf minuten. De trek verdwijnt dan weer. Zoek in de tussentijd afleiding.
  2. Gooi asbakken en aanstekers weg. Ze herinneren je alleen maar aan roken.
  3. Beloon jezelf. Stoppen met roken is een topprestatie, juist omdat je lang last kan hebben van de verleiding om weer te gaan roken.

Lees alle tips om vol te houden

Bel gratis de Stoplijn

Bij de Stoplijn kan je terecht voor informatie en advies over stoppen met roken. Voor een stoptraject en langer durende begeleiding verwijzen we door naar erkende aanbieders. Bellers worden verbonden met de afdeling Publieksinformatie van het Trimbos-instituut. Aan deze lijn zitten deskundigen die veel kennis hebben van roken, tabaksverslaving en manieren om te stoppen.

Vergoeding

Stoppen met roken is al moeilijk genoeg. Jouw verzekering helpt daarom graag. Als je hulp krijgt, hoef je dit in veel gevallen niet zelf te betalen. Het is makkelijker om te stoppen met roken als je hulp krijgt. Er zijn verschillende soorten van begeleiding. Welke manier bij jou past is persoonlijk. Bel met jouw verzekering om te vragen welke vorm van stoppen met roken een vergoeding krijgt.

Lees meer over vergoedingen en bekijk wat jouw zorgverzekeraar vergoed

Doe jij ook mee aan Stoptober?

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. 28 dagen samen stoppen met roken vergroot de kans om het vol te houden met een factor vijf! Eén van de beste beslissingen die je kunt nemen. Doe mee en meld je aan!
Lees meer over Stoptober

Rookvrije Generatie

Longkanker Nederland heeft zich aangesloten bij Alliantie Nederland Rookvrij! Samen met alle alliantiepartners zetten we ons in voor het realiseren van een Rookvrije Generatie.

Nieuwsbrief

Aanmelden nieuwsbrief

Agenda

  1. Webinar thymomen

    18 december 16:00 - 17:15

Lotgenoten

Het kan prettig zijn om met lotgenoten contact te hebben. Dit kan in de besloten groepen op Facebook.
Lotgenotencontact

Patiënten en een longarts houden ieder een blog bij.
Bekijk de blogs