Nieuws

Week van de Longen

Van maandag 10 tot en met donderdag 13 april 2017 vindt de eerste Week van de Longen plaats. Afgelopen vijf jaar werden deze dagen nog ‘De Longdagen’ genoemd.
In De Heerlickheijd van Ermelo komen mensen met een longaandoening, longartsen, zorgverleners en onderzoekers samen. Zij bespreken de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en zorg. De kennis, de ervaringen en het onderzoek zijn belangrijk om patiënten een beter leven te kunnen bieden en om longaandoeningen beter te  behandelen.

Het thema is ‘Een leven lang longen’. Zo wordt aandacht gevraagd voor de 1 miljoen mensen in Nederland die leven met een longaandoening. Een deel van deze 1 miljoen heeft longkanker of longkanker gehad. Jaarlijks krijgen ruim 12.000 mensen de diagnose longkanker.

Gevarieerd programma

De Week van de Longen heeft een afwisselend programma. Op dinsdag en woensdag staat de patiënt centraal! De patiënt kan  in gesprek met artsen en onderzoekers. Er is een platform gecreëerd waar iedereen elkaar kan ontmoeten, kennis en ervaringen kan uitwisselen en de laatste ontwikkelingen kan delen. In het programma is er ook aandacht voor longkanker.

Er zijn verschillende lezingen van longonderzoekers, kinderlongartsen, huisartsen en fysiotherapeuten. De Week van de Longen wordt afgesloten met het Longdagendebat. Met dit jaar als thema: “de patiënt als zorgproduct: wie is verantwoordelijk voor de uitkomst?” Tijdens de Week van de Longen vindt ook de jaarlijkse Longartsenweek plaats, de nascholingsweek van de NVALT. Dé gelegenheid voor longartsen om te spreken over actuele ontwikkelingen en innovaties, om bij te praten en te netwerken.

Twee medewerkers van Longkanker Nederland – Marlene de Regt en Frederieke Touw – zijn aanwezig op de dinsdag en woensdag.

week van de longen

Publieksprijs

Ook dit jaar wordt er weer een publieksprijs uitgereikt. Dit is de prijs voor het beste onderzoek volgens patiënten. Tijdens het congres presenteren vijf genomineerde onderzoekers hun onderzoek. Bezoekers van de Week van de Longen kunnen stemmen welk longonderzoek de publieksprijs van € 2.500,- verdient.

De Week van de Longen wordt georganiseerd door het Longfonds, de NRS (Nederlands Respiratoir Samenwerkingsverband en de NVALT (Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose). Longkanker Nederland zal volgend jaar actiever betrokken zijn bij de organisatie.

Kom jij ook? Meer informatie over het programma en aanmelding vind je op www.weekvandelongen.nl.