Endo-echografie is een geluidsonderzoek met een bronchoscoop of een gastroscoop. Dit zijn allebei flexibele slangetjes waarmee de arts in je luchtpijp of slokdarm kan kijken. Met behulp van geluidsgolven worden de klieren rond de luchtpijp of slokdarm gecontroleerd. Ook wordt onderzocht of de longkanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren in de ruimte tussen de beide longen. Voor dit onderzoek hoef je niet onder narcose, maar je krijgt wel een slaapmiddel.

Hoe gaat dit onderzoek?

Een endo-echografie wordt ook wel een EUS (Endoscopic UltraSound) genoemd. Bij een EUS gaat het flexibele slangetje (scoop) via je mond en slokdarm. Gaat het slangetje via de luchtpijp, dan heet het een EBUS (endobronchiale echografie).

Aan het uiteinde van dit slangetje zit een echoapparaatje. Dit zendt onhoorbare geluidsgolven uit. Hiermee worden jouw klieren rond de luchtpijp, slokdarm en tussen de longen zichtbaar gemaakt op een beeldscherm.

Onderzoek naar uitzaaiingen in de lymfeklieren in de ruimte tussen de longen

Met dit echoapparaatje wordt gekeken of er vergrote lymfeklieren zijn. Als dat zo is, wordt hierin geprikt om cellen voor onderzoek te verzamelen. Daarbij wordt gekeken of de longkanker is uitgezaaid naar de lymfeklieren in de ruimte tussen beide longen. De ruimte tussen beide longen wordt ook 'mediastinum' genoemd. Zijn er uitzaaiingen in deze lymfeklieren, dan is een operatie niet de juiste eerste behandeling.

Mediastinoscopie

Endo-echografie kan een kijkoperatie in het mediastinum (‘mediastinoscopie’) vervangen. Vaak wordt een endo-echografie als eerste gedaan. Soms krijg je daarna een mediastinoscopie. Lees meer informatie over een mediastinoscopie.