Nieuws

In Memoriam: Edgar Dinkelaar

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Edgar Dinkelaar. Hij overleed op vrijdag 30 december aan de gevolgen van longkanker.

In april 2014 begon Edgar erg te hoesten. Nadat hij aanvankelijk dacht een longontsteking te hebben, bleek hij – toen 34 jaar – uitgezaaide longkanker stadium 4 te hebben.
Edgar was lid van onze Patiëntenadviesraad. Vanuit zijn persoonlijke ervaring adviseerde hij ons over kwaliteit van de zorg en de rol die een patiëntenorganisatie daarbij kan spelen.

Bij het grote publiek werd Edgar bekend als deelnemer aan het televisieprogramma ‘Over mijn Lijk’ dat in het voorjaar van 2016 door BNN werd uitgezonden. Door het televisieprogramma werd voor veel mensen duidelijk dat longkanker iedereen kan treffen, en op alle leeftijden kan voorkomen. Zo leerde Nederland de Edgar kennen die wij al kenden: slim, ondernemend en betrokken, en vooral een levensgenieter.

Edgar heeft alle mogelijkheden in Nederland maar ook in het buitenland gezocht en aangegrepen om de longkanker te behandelen. Over deze zoektocht, en de manier waarop hij met de ziekte leefde, schreef hij openhartige blogs. Deze blogs waren ook via de site van Longkanker Nederland te vinden. Via deze blog heeft hij met zijn eigen afscheidstekst zijn overlijden bekend gemaakt.

Met veel respect voor wat Edgar voor andere longkankerpatiënten heeft betekend en met waardevolle herinneringen aan de contacten die we vanuit Longkanker Nederland met hem hadden, zal hij in onze gedachten blijven. Wij wensen degenen die hem lief hadden veel sterkte met het verlies.